Prima pagină » Actualitate » Patronul firmei care a făcut dezinsecție cu fosfură de aluminiu într-un bloc din Timișoara, în urma căreia au murit doi copii și o femeie, condamnat la închisoare. Are de plătit și daune de peste 300 de mii de euro

Patronul firmei care a făcut dezinsecție cu fosfură de aluminiu într-un bloc din Timișoara, în urma căreia au murit doi copii și o femeie, condamnat la închisoare. Are de plătit și daune de peste 300 de mii de euro

Patronul firmei care a făcut dezinsecție cu fosfură de aluminiu într-un bloc din Timișoara, în urma căreia au murit doi copii și o femeie, condamnat la închisoare. Are de plătit și daune de peste 300 de mii de euro

Judecătorii Curţii de Apel din Timişoara au pronunţat sentinţa finală în dosarul tragediei care a avut loc într-un bloc de pe strada Mioriţa, din Timişoara în luna noiembrie 2019, când, în urma deratizării, o femeie și doi copii au murit intoxicați.

Sorin Buţă, patronul societății responsabile de deratizarea criminală, a fost condamnat definitiv la şase ani şi nouă luni de închisoare de Curtea de Apel Timişoara. Acesta va trebui să achite și plata unor daune de 175.000 euro, 700.000 lei, respectiv a sumei de 8.444,68 lei.

De asemenea, instanța obligă inculpatul la plata sumei de 17.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 15.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente fazei de urmărire penală. Toate bunurile acestuia sun în momentul de față sub sechestru, până la achitarea tuturor obligațiilor materiale.

Buță a fost găsit vinovat de judecători pentru uciderea din culpă a unui copil nou-născut, unul de trei ani şi mama unuia dintre copii, în vârstă de 29 de ani. Substanța folosită pentru deratizare a fost Delicia – Gastoxin, o substanţă foarte toxică, foarte inflamabilă şi periculoasă pentru mediu.

Conform expertizei, cei doi copii şi a femeia au decedat din cauza intoxicării cu substanţa folosită la deratizare. Instanța a ținut cont și de faptul că patronul societății a încercat să ascundă substanța cu care a făcut deratizarea.

„Inculpatul, cunoscând caracterul ilicit şi deosebit de periculos al activităţii de dezinsecţie pe care a realizat-o, a încercat să ascundă orice posibilă urmă a efectuării acestei operaţiuni, alegând să arunce recipientele în care se găsea insecticidul într-un tomberon situat în altă zonă a oraşului decât cea în care a întreprins aceste activităţi ilicite…Inculpatul în faza de urmărire penală a dat dovadă de o atitudine procesuală sinceră, însă, ulterior, pe parcursul judecăţii, cu ocazia ultimului cuvânt, în ciuda evidenţei probatoriului, a negat existenţa unui raport de cauzalitate între acţiunile sale de dezinsecţie şi decesul, respectiv vătămarea celor şase persoane, inducând ideea existenţei unei conspiraţii împotriva sa, apreciind că suportă fără justificare consecinţele”, se arată în sentință.

În recursul făcut după sentința dată de Judecătoria Timișoara, Sorin Buță a motivat că nu au fost eliminate “motivele serioase de dubiu cu privire la cauza decesului victimelor”. Curtea de Apel a menţinut, însă, hotărârea primei instanţe și l-a condamnat pe inculpat.

Trei morți și aproape 40 de răniți, după dezinsecția cu substanțe toxice

În noiembrie 2019, un copil de 3 ani, un bebeluș de 9 zile și mama acestuia (29 de ani) au murit, după ce în blocul din Timișoara în care locuiau s-a făcut o dezinsecție cu o substanță toxică.

Reprezentanții Spitalului din Timișoara au declarat, atunci, că după dezinsecție, alte 38 de persoane cu simptome care indicau o posibilă intoxicație s-au prezentat la spital. Printre ele, alți patru copii.

Procurorii au stabilit că suspectul este un reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare.

Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice. Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat atunci, pentru Mediafax, că patronul firmei de deratizare din Timișoara a cumpărat substanțele folosite de la „o cunoștință”, fără documente.

DSP Timiș nu a verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit 3 oameni

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș recunoșteau, într-o conferință de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei. 

Întrebată despre controalele care au fost făcute la firma care a deratizat blocul din Timișoara în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei, reprezentanta DSP Timiș a răspuns: „Din câte știu de la colegii mei, nu a fost verificată niciodată”.

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele

Citește și