Scandalul de la Spitalul Pantelimon se complică pe zi ce trece! Unitatea medicală ar fi cumpărat, în lunie iulie-august servicii de verificare la injectomatele de la ATI. Mai mult, în acest context, patronul firmei Silvexim Star SRL spune că au verificat aparate care nu erau sigilate de către procurori, dar, punctează că, într-adevăr, a existat și o excepție.
Reamintim că se fac verificări, după ce o asistentă a sesizat managerul că ar fi găsit un injectomat scos din priză, în secția ATI. În unitatea sanitară a fost începută o anchetă internă, iar procurorii fac și ei verificări. Între timp, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății a demisionat.
„Am fost să verificăm un singur aparat, în spital, și despre care am înțeles că era unul din aparatele implicate în evenimente. Era perfect calibrat”, a declarat Silviu Scobai, de la Silvexim, citat de jurnaliștii de la Hotnews.ro.
Spitalul clinic de urgență Sfântul Pantelimon a cumpărat în lunile iulie și august din acest an „servicii de reparații și întreținere aparatură ATI – monitoare, injectomate și pompe”, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Primul contract a fost atribuit în data de 10 iulie 2024, iar al doilea contract în data de 2 august 2024.
Ambele au fost atribuite prin achiziție directă către firma Silvexim Star SRL. Cele două contracte au aceeași valoare de 21.750 de lei (4.300 de euro) și aceeași descriere: „servicii de reparații și întreținere aparatură ATI – monitoare, injectomate și pompe monitoare 47 buc, stații monitorizare 2 buc, injectomate și pompe 54 buc.”
Firma Silvexim Star a încheiat în acest an, în urma unor licitații deschise, contracte pentru furnizarea de „servicii de întreținere, verificare și reparații de aparatură medicală” și cu alte spitale, precum: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” și cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.
Înființată în urmă cu 30 de ani, firma are ca obiect de activitate repararea echipamentelor electrice și este deținută integral de către Ion Silviu Scobai, potrivit Termene.ro.
Anul trecut, firma a avut un profit net de aproape 470.000 de lei, la o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane de lei, rezultate în creștere față de anul 2022, când profitul net a fost de aproximativ 325.000 de lei la afaceri de peste 1,5 milioane de lei.
În cursul acestui an, firma Silvexim Star SRL a mai câștigat alte 5 contracte de reparații injectomate la Spitalul Sf. Pantelimon și un singur contract anul trecut, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, consultate de HotNews.ro.
Patronul Silvexim Star a susținut că serviciile contractate nu au vizat aparatele ATI care să fi avut legătură cu decesele.
„Nu au fost reparații (n.r. – în luna iulie) la aparatele care să fi avut legătură cu decesele. Am reparat aparate care erau trase pe dreapta sau 2-3 monitoare, fără legătură cu decesele.”
Potrivit jurnaliștilor Hotnews.ro, după prima discuție, patronul Silvexim Star a venit cu o rectificare pe subiect.
„Am fost să verificăm un singur aparat, în spital, și despre care am înțeles că era unul din aparatele implicate în evenimente. Era perfect calibrat. Am preluat un lot de injectomate de același brand și am verificat dacă sunt funcționale. În primul rând dacă sunt calibrate, în parametrii constructorului”, a mai declarat patronul Silvexim Star.
Medicul, care este chirurg și care l-a operat pe pacientul al cărui injectomat a fost scos din priză, a sesizat imediat parchetul.
De la momentul în care asistenta a găsit injectomatul scos din priză și până la momentul în care a făcut sesizarea, pacientul a decedat. Vorbim despre o persoană în vârstă, care suferea de mai multe boli și era într-o stare gravă.
Radu Jitianu, managerul Spitalului Pantelimon, a povestit la Digi24 că a primit ieri sesizarea asistentei la două zile după incidentul reclamat.
„O asistentă din ATI mi-a înmânat o sesizare scrisă, pe care ulterior am înregistrat-o și am înaintat-o către Departamentul juridic, vizavi de un incident întâmplat în data de 10 august, adică sâmbătă, pe turele dumneaei, printre altele cum că ar fi găsit un injectomat decuplat, care era cuplat la pacient, în seringă fiind substanțe care mergeau la pacient, dar era decuplat de la priză. Treaba asta s-a întâmplat după 48 de ore”, a spus el.
Este vorba de Sorin Luca, medic militar pensionat și interimar. Demisia are loc pe fondul anchetei de la Spitalul Pantelimon.
Corpul de control al ministerului a făcut ancheta în aprilie la Spitalul Sf Pantelimon, iar pe 17 aprilie concluzia a fost că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele care au făcut sesizarea referitoare la moartea suspecta unor pacienți.”
Acum, corpul de control al Guvernului verifica ancheta făcută de corpul de control al Ministerului Sănătății la Spitalul Sf. Pantelimon.
Motivarea judecătorilor, privind decizia de arestare pentru 30 de zile, pronunțată de Tribunalul București, în cazul celor două cadre medicale, scoate la iveală detalii ireale a felului în care doctorițele se pronunțau asupra vieții pacienților pe care îi aveau în grijă.
Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, ”au acționat cu intenția directă de a suprima viața victimei Militaru Marian” și au arătat ”un profund dispreț al inculpatelor față de viața persoanelor prin ignorarea tuturor dispozițiile legale care reglementează exercitarea profesiei lor, dar și a jurământului depus la terminarea facultății de medicină.”
Ulterior, ele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a emis un mandat în acest sens. Cele două cadre medicale sunt suspectate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea deliberată a dozei de Noradrenalină, în două rânduri, în martie și aprilie 2024, ceea ce a dus la decesul acestuia.
Din stenogramele interceptate de procurori, obținute de jurnaliștii GÂNDUL, ies la iveală detalii șocante despre modul în care una dintre doctorițe, Maria Miron, poreclită de colegi și „Doamna cu coasa”, discuta despre situație cu iubitul ei, care este medic la rândul lui.
În discuție, cei doi abordează cazul unui alt medic, subliniind că Noradrenalina „prelungește o suferință, nu tratează absolut nimic”. Iubitul doctoriței îi sugerează acesteia că „tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.”