Patru braconieri din Neamț, CERCETAȚI penal după ce au împușcat un cerb evaluat la peste 6.000 de euro
Patru bărbați din Neamţ sunt cercetați penal pentru braconaj într-un judeţ vecin, Harghita, după ce oamenii legii i-au prins în timp ce vânau ilegal în zona Lacul Roşu.
Suspecţii sunt acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni, după ce Poliţia Municipiului Gheorgheni efectuat cercetări într-un dosar de braconaj cinegetic, soldat cu confiscarea unui exemplar de vânat evaluat la peste 6.000 de euro.
În dimineaţa zilei menţionate, membrii unui echipaj de poliţie efectuau activităţi de rutină pe Drumul Naţional 12C, care face legătura între Neamţ şi Harghita, prin Cheile Bicazului. La un moment dat, ei au observat un grup format din patru persoane, care nu-şi prea justifica prezenta în zonă.
Cei patru aveau direcţia de deplasare spre Lacul Roşu, fiind opriţi şi legitimaţi. Au vârste cuprinse între 22 şi 25 de ani, domiciliind în comuna Pângăraţi, judeţul Neamţ. Cercetările au fost extinse, poliţiştii având să constate că erau în zona menţionată nu în calitate de turişti, ci din cu totul alt motiv.
„Asupra lor a fost găsită o armă de vânătoare, cartuşe cu glonţ, lanterne, cuţite şi saci de rafie – echipamentul specific unei activităţi ilegale de braconaj. De asemenea, în autovehiculul acestora a fost descoperit un exemplar de vânat, un cerb comun evaluat la peste 6.000 de euro“, a transmis Poliţia Harghita, potrivit adevarul.ro.
Ancheta a fost preluată de Serviciul Arme Explozibil şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Harghita, iar cei patru nemţeni sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal, pentru comiterea infracţiunilor de braconaj cinegetic, transportul vânatului dobândit din braconaj, uz de armă letală fără drept şi complicitate la infracţiunea de braconaj.
Conform Legii 407, constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei vânătoarea fără permis, fără autorizaţie, prin folosirea ogarilor sau a metişilor de ogari, a speciilor protejate, în parcuri naţionale, în rezervaţii ştiinţifice, în zonele cu protecţie strictă sau în zonele de protecţie integrală etc.