Medicii infecționiști în alertă! Cazuri de malarie severă în România / APELUL medicilor pentru cei care călătoresc în zone tropicale

Medicii infecționiști în alertă! Cazuri de malarie severă în România / APELUL medicilor pentru cei care călătoresc în zone tropicale
Publicat: 30/01/2024, 14:39
Actualizat: 01/02/2024, 11:55

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la români care au călătorit recent în Zanzibar. Unul dintre ei se află în stare gravă, internat la terapie intensivă, a anunțat managerul Spitalului Victor Babeș. Medicii ne sfătuiesc ca, înainte de a pleca într-o destinație de călătorie exotică, este important să ne informăm despre pericole și despre repercusiunile ulterioare.

Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. Ministerul arată că în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie.

„Ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri”

Doi dintre pacienți au fost externați, însă ceilalți se află în continuare în spital. Starea unuia dintre pacienți este gravă și se află internat la terapie intensivă.

„A unuia dintre ei, în mod clar, este în terapie intensivă o formă extrem de gravă. Al doilea, să vedem, are cam 48 de la internare, ceilalți doi au reușit să fie externați în bună stare, dar ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri și toți în aceeași destinație și fiecare dintre ei spunând că nu au avut habar de profilaxie, ceea ce este foarte grav,” a precizat Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș.

„Suntem obișnuiți să vedem cazuri de malarie de import din toată Africa, dar din Zanzibar au fost destul de puține”

„Ne-a îngrijorat puțin frecvența acestor cazuri foarte grave, cazuri de malarie severă, toți pacienți români, turiști români care au călătorit în Zanzibar în ultima lună. Noi suntem obișnuiți să vedem cazuri de malarie de import din toată Africa, dar din Zanzibar au fost destul de puține cazuri, pentru că în ultimii ani transmiterea a fost mai redusă acolo, dar profilaxia a fost recomandată întotdeauna.

Și în afara faptului că sunt patru pacienți cu forme grave de boală, ei, din păcate, au primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit acolo, respectivele agenții spunându-le că nu au nevoie de profilaxie, lucru care este incorect o dată și, în al doilea rând, la întoarcerea în țară, în momentul în care a debutat simptomatologia de boală, prezentarea lor la medic a fost destul de tardivă, fapt care a agravat evoluția bolii la acești pacienți,” a declarat Simin Florescu, potrivit Digi 24.

„Recomand ca tuturor celor care pleacă să ceară sfatul unui medic infecționist sau unui medic epidemiolog”

„Pentru că altfel ajungem în aceste situații în care oamenii nu sunt informați corect și ajung înapoi bolnavi și, în plus, în România, nefiind totuși un loc unde se întâlnesc foarte multe cazuri de import, poate că și diagnosticul este pus tardiv, ori omul se duce târziu la doctor, crezând că are doar o răceală sau ceva, iar în cazul malariei este esențială prezentarea în primele zile de la debut.

După ce malaria începe cu febră sau frison, pacientul respectiv ar trebui să se adreseze imediat către medici, către un spital de infecțioase, cu experiență în diagnosticarea acestui caz sau la oricare alt medic, dar menționând clar faptul că au fost în sejur în zona respectivă și că s-au întors de curând. Este foarte important pentru a se emite suspiciunea de boală de import cât mai repede, ca să putem să o clarificăm cât mai repede,” a adăugat specialistul.

Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale

să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. Ministerul arată că în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie.

”În atenţia turiştilor români care se deplasează în zone tropicale. Ministerul Sănătăţii recomandă celor care intenţionează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

MInisterul precizează că ”malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari”.

Mai multe informaţii cu privire la malarie şi alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei pot fi găsite pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică: https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/sfaturi-pentru-calatori/

 Sursă foto: MEDIAFAX FOTO/Eduard Vinatoru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Doliu în lumea cinematografiei! Jon Landau, producătorul capodoperelor „Titanic” și „Avatar” a murit la 63...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Harry și Meghan, colecționari de trofee ridicole
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Obiectele luminoase, descoperite în Universul timpuriu, îi derutează pe oamenii de știință
×