Patru cazuri de meningită la copiii internați la Iași. „Este o boală tratabilă, dar ignorarea simptomelor poate duce la deces”
Patru copii au fost diagnosticați cu meningită în această perioadă la Iași, două dintre cazuri fiind grave. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași susțin că meningita reprezintă un real pericol dacă nu se intervine la timp. Doi dintre copii au fost confirmați în urma analizelor și cu COVID-19.
Unul dintre cazuri este al unei fetițe transferate de la Bacău care are un istoric medical cu afecțiuni ale căii respiratorii superioare, cu faringită şi sinuzită. Primele simptome ale meningitei au fost durerile de cap, greață, vărsături, fotofobie şi semne de iritaţii meningială, adică o rigiditate a cefei şi dureri la nivelul coloanei cervicale, fiind diagnosticată cu meningita acută. A ajuns la spitalul din Iași în stare foarte gravă.
„Răspundea doar la stimuli dureroși. Din cauza statusului neurologic alternat, și anume starea comatoasă care o caracteriza, a fost admisă în ATI, unde i-a fost administrat tratamentul specific în vederea tratării meningitei, cu antibiotic, antiedematoase cerebrale, echilibrare electrolitică şi un flux minimal de oxigen”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
În urma investigațiilor suplimentare făcute de medicii spitalului ieșean, fetița a fost confirmată și cu COVID-19. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au luat decizia să o transfere la Spitalul de Copii „Sf. Maria” pentru continuarea tratamentului. Atunci când a fost transferată, deschidea ochii la stimuli, medicii infecționiști precizând că acest lucru înseamnă o ameliorare.
Un alt caz grav este al unui copil de 5 ani, nevaccinat conform schemei naționale existente, care a avut primele semne de boală pe 2 aprilie. Avea febră, dureri de cap, șapte episoade de vărsături în jet și erupție pe piele cu nuanță roșiatică.
„Pacientul este internat pe secţia Covid-19 deoarece analizele efectuate în laborator au stabilit şi rezultat pozitiv cu această patologie. Copilul primeşte îngrijiri şi tratament pentru patologia cu care a fost internat, iar echipa medicală efectuează analize pentru a personaliza tratamentul în funcţie de modificările survenite. Nu ne putem pronunţa asupra evoluţiei stării de sănătate a pacientului”, a completat managerul spitalului.
Medicii infecționiști spun că meningita este o boală tratabilă într-o proporție de 98% dintre cazuri. Însă ignorarea simptomelor sau tratamentul luat acasă, „după ureche”, poate agrava starea, existând inclusiv riscul de deces. „De asemenea, pacientul poate rămâne cu sechele, precum pierderea auzului, dificiențe de vorbire, sechele neuromusculare. De aceea, rugăm pacienţii să se informeze din surse medicale specializate şi să se prezinte la medic imediat pentru a primi tratament în fazele incipiente ale bolii”, a precizat dr. Florin Roșu.