Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Patru din cinci români nu pot primi despăgubiri dacă își pierd locuințele la cutremure sau inundații. De ce nu își asigură românii locuințele? ”Este inutil, dăm bani degeaba. Tot la stat așteptăm”

EXCLUSIV VIDEO | Patru din cinci români nu pot primi despăgubiri dacă își pierd locuințele la cutremure sau inundații. De ce nu își asigură românii locuințele? ”Este inutil, dăm bani degeaba. Tot la stat așteptăm”

România este printre țările cele mai expuse la cutremure, iar în ultimii ani se produc tot mai des ploi și vijelii, urmate de inundații, din cauza schimbărilor climatice. Ultimele studii au arătat că aproximativ 75% din populație este expusă în cazul unui eventual cutremur puternic, mai ales la orașe, unde cele mai multe locuințe sunt în blocuri, unele dintre acestea construite cu foarte mulți ani în urmă.

Cu toate aceste riscuri, foarte puțini persoane care dețin o locuință au asigurare care să le aducă eventuale despăgubiri dacă s-ar produce dezastre naturale. Cei mai mulți spun că nu au bani și pentru asigurarea locuinței, mai ales în condițiile crizei actuale, unii susțin că nu le este necesară, ba chiar sunt ”bani dați degeaba”, în timp ce specialiștii cred că oamenii nu știu că își pot proteja casele cu cel mult 20 de euro pe an și că pot primi despăgubiri de maximum 20.000 de euro.

  • Românii sunt proprietarii a peste 9,5 milioane de locuințe, dar doar unu din cinci și-a asigurat casa și ar putea primi o despăgubire de până în 20.000 de euro dacă ar fi avariată sau distrusă la cutremure, inundații sau alunecări de teren.
  • Estimările specialiștilor arată că un cutremur foarte puternic ar afecta peste două treimi din suprafața țării și, în medie, ar avaria 14% dintre clădirile din fiecare localitate, ducând la importante pierderi de vieți omenești.
  • Asigurarea obligatorie a locuinței costă 10 euro sau 20 de euro, în funcție de materialele din care este făcută casa.
  • Sunt puține locuințe pentru care nu se poate face asigurarea obligatorie, printre acestea fiind și casele încadrate în clasa I de risc seismic.

Ideea unei polițe de asigurare a locuinței împotriva dezastrelor naturale (PAD) este privită cu extrem de multă reticență, majoritatea oamenilor care au în proprietate o casă sau un apartament considerând că este inutilă.

Întrebată dacă are asigurare obligatorie a locuinței, o femeia a răspuns: „Nu. Și nici nu vreau. Dacă va fi vreun cutremur, o să ne asigure, o să ne dea la toți? O să aibă de unde? Acum, Dumnezeu cu mila. Așa am ajuns, că nu se poate la noi. E greu să întreții cu o pensie, că atâta are soțul. Eu nu am pensie, cu toate că am muncit 25 de ani și n-am niciun venit și sunt bolnavă. Dar mergem mai departe și ne descurcăm cum putem. Eu așa consider, suntem pe cont propriu”.

„Nu e necesară, e inutilă. Nu avem de ce să ne facem. Nu sunt dezastre de mărimea asta în București. Este, pur și simplu, un mod de a specula și de a lua banii oamenilor”, este de părere un alt bărbat, care nu le recomandă nici altor oameni să își facă poliță de asigurare a locuinței.

„Doamne ferește, eu nu cred în dezastre. Nu le am cu asigurările, trebuie să vă spun, asta e”, a răspuns o femeie, care a precizat că nu a interesat-o, până în acest moment, să își asigure locuința.

„Nu am mai făcut asigurare a locuinței din cauza prețurilor”

Mulți oameni spun și că au decis să nu își mai reînnoiască polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale din motive financiare, invocând problema salariilor și a pensiilor extrem de mici.

„Înainte, am avut asigurare a locuinței, în ultima vreme, n-am mai fost să o actualizez, din motive financiare, dar și din lipsa cauzelor care ar provoca probleme de genul acesta”, a spus o altă femeie, precizând că nu ar mai vrea o poliță de asigurare a locuinței.

„Nu am mai făcut asigurare a locuinței din cauza prețurilor. Să reînnoiesc cu ce? Că nu am cu ce, vă dați seama, trebuie să mănânc. Nu dăm drumul la gaze din cauza utilităților care vin, facturi scumpe, anul trecut, a venit exagerat de mult. Nu mai avem bani nici de mâncare. Am muncit o viață întreagă, 35 de ani ca profesor universitar și mi-au făcut o pensie de mi-e și rușine, de 2.000 de lei”, a spus o altă femeie.

Întrebată, însă, dacă le recomandă românilor care își permit din punct de vedere financiar să își facă asigurare la locuință, femeia a precizat: „Nu mi se pare inutilă deloc, chiar este foarte bună. Și eu am avut asigurare de locuință, dar acum nu mai am posibilitatea financiară ca să o pot face. Bineînțeles că este nevoie, se întâmplă un cutremur, se întâmplă ceva, ce facem în această situație? Chiar este necesară, nu pot să spun că nu este necesară”.

„Am avut asigurare o perioadă, dar acum nu mai am din cauza cheltuielilor din ziua de azi”

O altă femeie a recunoscut că a avut o poliță de asigurare obligatorie a locuinței, dar nu a mai vrut să o reînnoiască pentru că, în opinia ei, „este degeaba și nu e pentru tot”. ”E numai la incendiu, parcă, și cutremur, în rest, nu pune tot și n-are rost. Plătim niște bani degeaba. Dacă ar fi cu totul, da, dar așa…”, a spus aceasta.

„Am avut o perioadă, dar acum nu mai am din cauza cheltuielilor din ziua de azi. Normal ar fi să facem, dar la posibilitățile noastre… Am mai multe probleme care mă restricționează de la cheltuiala asta”, a precizat o altă femeie.

„(Autoritățile – n.r.) au spus că, de la 1 ianuarie 2023, or să scumpească impozitul la case cu 50%. Din pensiile noastre micuțe, pe care ni le dau ei, cu atâția ani de muncă, din ce să plătim? Și să mai și asiguri casa? Nu”, a fost răspunsul unei alte femei.

Un bărbat care a precizat că a „omis, pur și simplu”, să își facă asigurare la locuință, a recunoscut, însă, utilitatea acesteia: „Pe de-o parte, bănuiesc că e utilă la un cutremur. Mai ales că eu am blocul din 1964 făcut, e din cărămidă. Dar eu stau la parter, cade de sus. S-ar putea să o fac de la anul”.

„Așa am crezut de cuviință că e mai bine, să fim despăgubiți în cazul problemelor care pot apărea”

Sunt însă și câțiva români care susțin că au, în prezent, poliță de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, iar unii au chiar și asigurare pentru bunurile din casă.

Întrebată de ce a ales să își facă, pe lângă asigurarea obligatorie a locuinței, și o asigurare facultativă, o femeie a răspuns: „Să avem asigurate toate lucrurile din casă, în caz că se întâmplă ceva”.

O altă femeie care are locuința asigurată este de părere că românii nu își fac această poliță ”din lipsă de bani”. ”La atâtea incendii care sunt, și inundații, e normal să ai asigurare, dar e nivelul de trai scăzut. Cei bogați, probabil că au deja asigurarea făcută”.

„Așa am crezut de cuviință că e mai bine, să fim despăgubiți în cazul problemelor care pot apărea”, a precizat o femeie, care le recomandă și altor români să își asigure locuințele.

„Dăm banii degeaba. E în zadar, pentru că nu e asigurat nimic. Băncile sau unde faci asigurarea nu își achită obligațiile. Tot la stat așteptăm”, a fost răspunsul unui domn care deține, totuși, asigurare obligatorie a locuinței.

„Suntem la puțin sub 20% grad de cuprindere în asigurare”

Cosmin Tudor, director de dezvoltare la PAID, a spus, pentru Gândul, că principala cauză pentru care românii nu își asigură locuințele este aceea că cei mai mulți dintre ei nu știu că există o obligație legală în acest sens și nu cunosc mecanismul de asigurare.

Până în momentul de față, avem în vigoare 1.840.000 de polițe, acestea sunt valabile acum. Noi, asta urmărim în permanență, care este stocul de polițe în vigoare, pentru că unele expiră și nu se mai reînnoiesc, altele vin noi, altele se reînnoiesc și una peste alta, rezultatul este acesta. Astăzi dimineață, aveam 1.840.000 de polițe în vigoare, dintr-un total de 9,6 milioane de locuințe. Practic, suntem undeva la puțin sub 20% grad de cuprindere în asigurare.

În primul rând, vorbim de informare. Cei mai mulți nu știu că există o obligație legală să-și asigure locuința, iar o altă parte nu cunosc, în general, mecanismul de asigurare, nu ne referim doar la locuințe. Pur și simplu, nu cunosc mecanismul de asigurare și nu știu că există o variantă în care, cu un cost minim lunar, anual, își pot proteja investițiile. Necunoscând lucrul acesta, evident că nu-și asigură nici locuința.

E un deficit de educație financiară la nivelul întregii populații – deficit, de altfel, normal, pentru că noi nu suntem pe locuri fruntașe la capitolul educație financiară, și asta nu se referă doar la asigurări, se referă la mai multe domenii financiare, dar și la noi, în asigurări”, a afirmat Cosmin Tudor, director de dezvoltare la PAID.

Cosmin Tudor a precizat că, în prezent, Brașovul este unul dintre cele mai asigurate orașe și, totodată, unul dintre județele cu un grad de cuprindere foarte bun.

„În fiecare an, vizităm în jur de zece primării, ducem mesajul nostru către primării, pentru că mai departe, primăriile au îndatoriri, conform legii, să informeze populația. Avem și rezultate bune în sensul acesta, sunt foarte multe primării care și-au înștiințat locuitorii, prin înștiințările de impozit sau prin înștiințări de sine stătătoare, dar au anunțat proprietarii de locuințe că au această obligație și este un avantaj pentru ei.

Cel mai bun exemplu pe care noi îl folosim este Brașovul, care aproape că și-a dublat gradul de cuprindere, după ce a început aceste demersuri de informare a populației – și asta se întâmpla acum aproape 4-5 ani în urmă. Brașovul a rămas, în continuare, unul dintre cele mai asigurate orașe și județul este unul dintre județele cu un grad de cuprindere foarte bun.

De exemplu, Brașovul are 30,45%. Față de media națională de 20%, județul Brașov stă foarte bine. Orașul în sine este aproape de 40%, Bucureștiul este la 40%, Ilfovul la fel, la 45%, deci sunt zone în țară unde gradul de cuprindere este bun, dar marea majoritatea județelor au un grad de acoperire scăzut”, a declarat Cosmin Tudor.

„Asigurările nu sunt pentru oamenii bogați, ci pentru oamenii normali, care muncesc o viață”

Deși cei mai mulți dintre români susțin că nu își permit din punct de vedere financiar să își asigure locuințele, Cosmin Tudor spune că „asigurările nu sunt pentru oameni bogați”.

Deși suntem săraci, nu suntem suficient de prevăzători. Asigurările nu sunt pentru oameni bogați – cum adesea se aude – asigurările sunt pentru oamenii normali, care muncesc o viață și într-o noapte sau într-o zi, rămân fără toată investiția și fără toată munca. Și dacă cineva crede că dezastrele astea lovesc doar așa, pe niște criterii geografice bine stabilite, să știți că se înșală.

Au fost inundații în luna iulie, în municipiul Craiova, în mijlocul orașului, apă de un metru și jumătate. A fost o nenorocire. S-au deschis 50 și ceva de dosare, pe care le-am și plătit. Inundație naturală, în mijlocul orașului, mașini ajunse în balcoanele oamenilor – e ceva de groază, se poate întâmpla oricând.

Acesta este și scopul asigurării – să fii protejat, să poți să treci mai ușor peste partea financiară a problemei – că timpul mâncatul, nervii nu ți le plătește nimeni, dar măcar să-ți poți reconstruiești casa”, a explicat Cosmin Tudor.

Întrebat dacă deține date despre amenzile aplicate oamenilor care nu își fac asigurare obligatorie a locuinței, Cosmin Tudor a răspuns: „Nu avem nicio informație să se fi dat vreodată vreo amendă”.

„Nu am auzit niciodată să se fi dat vreo amendă pe această lege. Este foarte dificil să ceri Primăriei să amendeze cetățenii. Noi mergem mai mult pe ideea informării. Amenda este de-abia după ce ne asigurăm că am făcut tot ce se putea face pentru a informa cetățenii. Un demers foarte bun pe care l-am făcut în cursul acestui an a fost să obținem aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului pentru transmiterea unui spot de interes public. Asta este o premieră în industria asigurărilor din România. Este pentru prima dată când domeniul asigurărilor a fost asociat unui interes public, prin această asigurare a locuinței. Am avut spoturi în prime-time, pe toate televiziunile, spot de interes public”, a mai spus Cosmin Tudor.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele