Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română, cercetați penal în cazul măcelului de la Onești. Procurorii consideră că ostaticii au fost executați din cauza lor
Autoritățile au ratat misiunea de salvare a celor doi ostatici
Publicat: 10/11/2021, 18:55
Actualizat: 10/11/2021, 19:42

Patru ofițeri cu funcții de conducere în Poliția Română sunt cercetați de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău în cazul morții celor doi ostatici uciși, la Onești, de Gheorghe Moroșan. Șefii din Poliție sunt acuzați de abuz în serviciu, după ce, din cauza pasivității lor în ce privește misiunea de salvare a celor doi oameni nevinovați, aceștia au fost omorâți cu bestialitate de bărbatul care îi ținea ostatici, după ce au fost chinuiți mai bine de șase ore.

La data de 1 martie, doi meșteri care veniseră pentru lucrări de renovare în fostul apartament din Onești al soților Gheorghe și Aurelea Moroșan au fost luați ostatici de fostul proprietar, care, după ce i-a amenințat cu un cuțit, le-a legat mâinile la spate cu niște coliere din plastic, cumpărate cu acest scop chiar de către soția sa.

Soții Moroșan voiau astfel să-și recupereze locuința care fusese executată silit de Chimcomplex SA, societate la care Aurelea lucrase ca gestionară. Din cauza unor furturi de materiale care i-au fost imputate, aceasta a pierdut casa.

Evacuați din apartament, soții Moroșan se mutaseră în casa bătrânească de la Bogdănești, dar bărbatul îi rugase pe foștii lui vecini să-l anunțe dacă intră cineva în casă.

Când cei doi muncitori au venit să schimbe instalația electrică pentru ca apartamentul să poată fi pus în vânzare, Moroșan a fost sunat imediat. Bărbatul, înarmat cu un cuțit și însoțit de soție, a plecat de urgență la Onești. Avea un plan despre care credea că îi va aduce fie 300.000 de euro, fie o hotărâre judecătorească favorabilă, prin care să-și primească apartamentul înapoi.

Ajuns la fostul său apartament, Moroșan i-a amenințat pe cei doi muncitori cu cuțitul și i-a legat, după care, timp de șase ore, a avut un dialog cu autoritățile de la Bacău, care a nu a dus, însă, nicăieri. După șase ore de negocieri sterile, unul dintre ostatici l-a lovit cu piciorul pe Moroșanu, iar acesta i-a înjunghiat cu bestalitate. Abia atunci, trupele de intervenție ale IPJ Băcău au descins în apartament și l-au imobilizat pe răpitorul criminal, după ce l-au împușcat cu muniție din cauciuc.

Acuzați că nu l-au „neutralizat” pe Gheorghe Moroșan

Inițial, conducerea Poliției Române a plasat vina exclusiv asupra factorilor de decizie ai IPJ Bacău, pe care i-a acuzat că ar fi transmis la București informații false.

Totuși, potrivit normelor interne ale Poliției Române, sigura structură competentă să intervină în cazul luărilor de ostatici este Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din cadrul IGPR, care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să ajungă la fața locului.

Ca urmare, după ce i-au audiat pe polițiștii băcăuani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au intrumentat dosarul de omor, au constatat posibile infracțiuni comise de unii chestori din Poliția Română. De aceea, au întocmit un dosar separat, pe care l-au trimis la Parchetul Curții de Apel Bacău, competent să instrumenteze cauze în care sunt cercetați polițiști cu gradul profesional de chestor.

După aproape jumătate de an de la sesizare, procurorii Parchetului Curții de Apel au anunțat că s-a demarat urmărirea penală pe numele a patru polițiști cu funcții de conducere, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Procurorii au arătat că cei patru au calitatea de suspecți, pentru că ar fi încălcat legea de funcționare a Poliției Române și proceduri interne și nu și-ar fi îndeplinit obligațiile profesionale, în sensul că nu s-a reușit imobilizarea sau „neutralizarea” lui Gheorghe Moroșan, fapt care a dus la moartea celor doi ostatici.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”