O femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, dar și fiul lor în vârstă de 21 de ani au fost internați în Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalul Victor Babeș Timișoara cu simptome de botulism. În același timp, o rudă a celor trei care se află într-un centru de detenție a ajuns la spital cu aceeași problemă. Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie.
În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile. Oamenii aveau stare generală de rău, tulburări de vedere, dificultate la înghițire, uscăciune a mucoasei bucale și probleme digestive.
„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, a explicat Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Al patrulea pacient, ce se afla în penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare. Și acesta a mâncat șuncă infestată cu toxina botulinică. Acesta este internat în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.
„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, a precizat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, potivit ziare.com
CITEȘTE ȘI:
Botulismul, o afecțiune extrem de gravă ce poate apărea în perioada postului. Măsuri de prevenire