Patru persoane s-au rătăcit cu mașina, care a rămas împotmolită, după ce au urmat indicațiile GPS-ului. Cât a durat misiunea de salvare
Patru persoane care intenționau să ajungă la o cabană din comuna Dumitrești, județul Vrancea, după ce plecaseră din Cândești s-au rătăcit, sâmbătă noapte, după ce au respectat indicațiile oferite de GPS, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. . După ce au realizat că nu mai pot înainta, pentru că mașina rămăsese blocată în noroi, ei au sunat la 112, în jurul orei 23:30.
Primii care au venit în ajutorul celor două femei, dintre care una însărcinată, și doi bărbați, cu vârste între 23 și 34 de ani, au fost Valeria și Marian, polițiști ai Secției 2 Poliție Rurală Gugești, reprezentanți Salvamont, SVSU. dar și voluntari.
„Temperatura scăzută, precipitaţiile, zona cu grad de risc privind animalele sălbatice, dar și faptul că deplasarea s-a făcut pe jos circa doi kilometri au făcut ca misiunea echipei să se încheie la aproximativ trei ore după ce autoturismul a fost găsit în extravilanul comunei Gura Caliței, la circa 3 kilometri de satul Dealul Lung. Persoanele au fost preluate de către polițiști și Salvamont întrucât autoturismul a suferit defecțiuni la sistemul de ambreiaj”, a transmis IPJ Vrancea.
Recomandările polițiștilor pentru folosirea GPS-ului
Nu este prima misiune se salvare a unor persoane rătăcite din cauza indicațiilor incorecte ale GPS-ului, s-a întâmplat, la începutul lunii, și unui curier venit din Alexandria. Încă o dată polițiștii trag semnal de alarmă cu privire la folosirea aparatului care poate să îi ducă pe șoferi în siguranță acasă, dar la fel de uşor îi poate transforma în victime:
- Nu folosiți GPS—ul în afara drumurilor asfaltate. Nu vă încredeți sută la sută în GPS, deoarece poate fi neactualizat sau poate avea erori în condiţile unei configuraţii satelitare proaste.
- Acest mijloc de orientare poate avea marcate pe hărţile prestabilite drumuri închise accesului public, restricţionate, impracticabile, rute unde se efectuază lucrări şi drumuri închise în urma unor alunecări de teren, viituri, căderi de arbori.
- Citiţi indicatoarele rutiere şi luaţi în consideraţie marcajele de restricţionare sau avertizare, care sunt mult mai actuale decât platforma pe care lucrează GPS.
- Cel mai sigur este ca, atunci când asfaltul se termină, când drumurile încep să fie din ce în ce mai puțin practicabile și duc spre zone necirculate, unde se exploatează sau sunt lucrări, să vă întoarceți şi în scurt timp GPS-ul va genera o alta rută, cu siguranţă mai sigură.