Patru tinere, șefe de promoție la cele mai importante specializări de la UMF Iași, vorbesc despre cum vor munci în România. „Am fost sigură că meseria de medic este cea pe care mi-o doresc”
Patru șefe de promoție de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, aflate acum la finalul studiilor și la începutul carierelor, au povestit care a fost experiența lor ca studente și cum au ajuns să își dorească să îi ajute pe cei din jurul lor.
Mădălina Andreea Beldie este șef de promoție al specializării Medicină și spune că și-a dat seama că își dorește să fie medic atunci când la finalul anului I de facultate a avut primul contact de lungă durată cu activitatea dintr-un spital.
„Pasiunea pentru științe pe care am avut-o dintotdeauna a jucat un rol important. Când eram la liceu, am luat decizia să dau admiterea la UMF Iași pentru că am considerat că ar fi oportunitatea cea mai potrivită să îmbin materiile favorite de atunci, chimia și biologia. Prilejul cu care m-am convins că am făcut alegerea potrivită a fost abia practica de vară de la finalul anului I, primul meu contact mai îndelungat cu spitalul. De atunci am fost sigură că meseria de medic este cea pe care mi-o doresc pentru viitorul meu și că nu m-aș vedea făcând altceva”, a povestit Mădălina.
Deși spune că ultimii șase ani nu au fost deloc ușori și că a fost nevoită să facă sacrificii și să se adapteze la situații pe care nu și le putea imagina, dorința de a fi un medic bun pentru pacienții săi, curiozitatea și interesul sunt cele care au ajutat-o să continue.
„Visam la momentul când vom începe cu adevărat să restabilim zâmbetul pacienților”
Ștefana Pascariu este șef de promoție la Medicină Dentară, linia de predare în limba română, și își amintește că încă din primii ani de facultate și-a dorit să aducă zâmbetul pe buze pacienților. A vrut să fie medic stomatolog după ce a descoperit grija pe care profesia de medic o are pentru oameni.
„Când materiile preclinice ne copleșeau prin cantitatea mare de informație sau fuga dintr-un spital în altul, pentru stagiile și cursurile de medicină internă sau neurologie ne obosea, noi visam la momentul când vom începe cu adevărat să restabilim zâmbetul pacienților. Momentul începerii stagiilor clinice de chirurgie sau parodontologie, din domeniul medicinei dentare, ne-au făcut să înțelegem importanța cunoașterii vaste a domeniului medical pentru a putea trata complet un pacient”, își amintește Ștefana.
Tot dorința de a-i ajuta pe alții a făcut-o și pe Alexandra Scorțanu, șef de promoție de la Farmacie, să urmeze studiile acestei universități. Tânăra spune că încă de când era mică părinții săi au învățat-o importanța muncii asidue, iar din clasele primare a simțit că are o înclinație pentru profilul real și științele exacte.
„Atracția pentru farmacie a venit prin prisma admirației față de profesia mamei mele, a cărei preocupare a fost întotdeauna consilierea pacienților și individualizarea terapiei, precum și păstrarea unei relații strânse cu aceștia. Nu există, probabil, un sentiment mai frumos decât sentimentul de bine pe care îl ai știind că undeva, cineva are nevoie de tine, iar tu îl poți ajuta”, a spus Alexandra.
„Nu voi uita niciodată primul test pentru determinarea viabilității celulare”
Iustina Botezatu, șef de promoție la specializarea Bioinginerie a universității, spune că alegerea universității unde să se înscrie a fost una ușoară, pentru că la Iași este singura Facultate de Bioinginerie din țară.
„Una dintre frumoasele experiențe trăite în timpul facultății a fost cea în care am avut ocazia de a participa la diferite conferințe și concursuri, unde am avut bucuria de a câștiga premii speciale sau chiar medalii de aur. Pe lângă acestea, nu voi uita niciodată primul test pentru determinarea viabilității celulare pe care l-am efectuat, primul suport 3D obținut cu posibile aplicații în ingineria tisulară a osului, primul proiect pe care l-am realizat împreună cu două dintre colegele de grupă, de la stadiu de idee până la stadiul în care l-am ținut efectiv în mâna și l-am testat”, a povestit Iustina.
Tânăra îi îndrumă pe tinerii abolvenți de liceu să aleagă aceeași facultate și aceeași universitate pe care și ea le-a urmat pentru că este un domeniu complex, iar aici vor avea posibilitatea să aprofundeze toate cunoștințele legate de medicină.