Paul a investit 15.000 de euro, toată agoniseala sa, în cultivarea unui FRUCT necunoscut majorității românilor. Acum, vinde un kilogram cu 20 de lei
Un tânăr antreprenor român a dat lovitura cu un fruct de care foarte puține persoane au auzit. După ce a investit 15.000 de euro, toată agoniseala de o viață, în această plantație, acum a ajuns să vândă cu 20 de lei un kilogram de fructe culese.
Este povestea de succes a lui Paul, un bărbat care a avut curaj să riște, iar calculele bine făcute și munca au dat roade, în final.
El a pariat tot ce a strâns până acum pe o cultură de moşmoni.
Moșmon, un fruct nici măr, nici pară, nici gutui
Moșmonul este un fruct care se vrea câte puțin din măr, pară şi gutui. O combinație interesantă și care este un medicament natural contra bolilor de sezon.
„Fructul are patru sâmburi, iar învelişul şi sâmburii nu se mănâncă, se mănâncă doar miezul. Sunt foarte uşor de cules”, spune Paul.
Ca orice fermier care se respectă, Paul și-a făcut temele. Astfel, înainte să planteze moșmoni pe un teren primit de la mătușa lui, bărbatul s-a documentat, căutând informații despre acest fruct.
Așa a aflat că rentează, iar în primul an de recoltă a cules 100 de kilograme. Acum, strânge de șapte ori mai multe roade.
„Moșmonul este foarte rezistent la boli, la îngheţuri târzii şi se poate păstra în condiţii optime pentru o perioadă îndelungată, dacă fructele sunt ţinute la rece. Nu necesită o mână de lucru, în sensul să angajez mai mulţi oameni. Momentan sunt doar eu şi familia care se ocupă de această livadă”, declară Paul Şpan, într-un reportaj difuzat de Antena 1.
Fiind un fruct mai puțin cunoscut, Paul are mari probleme cu piața de desfacere, care reprezintă o adevărată provocare.
„Anul acesta, având o producţie destul de mare, undeva la 700 de kilograme, am încercat să iau legătura cu anumite fabrici care produc dulceaţă sau gemuri şi sper ca, în timp, să reuşesc să am o colaborare cu ei”, explică agricultorul.
Ce proprietăți au fructele
Moșmonul este un fruct bogat în fibre și vitamina C, ceea ce-l face produsul ideal pentru sezonul rece. Frigul nu îl atacă, dimpotrivă, spune Paul – lăsat până la primul îngheţ, fructul începe să prindă aromă.
„Este un fruct care ne ajută foarte mult pentru patologia digestivă, combatând constipaţia, doarece are o sursă bogată de fibre. Contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, de obicei cancerul de colon. Mai are şi efecte antioxidante puternice”, arată nutriționistul Iulia Trif.
„Are o textură moale, uşor granulată şi sincer dă înspre o combinaţie dintre pară şi un măr. Mă aşteptam să fie mai dulce, fiind aşa coaptă, dar e chiar ok, un pic acrișoară”, spun cei care gustă pentru prima dată acest fruct.
Pe piață, un kilogram de moşmoni costă 20 de lei.
CITEȘTE ȘI:
Ce a făcut Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars 2024. Investiția neașteptată a artistului