Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii din Franța au prelungit arestul preventiv în cazul patronului TELEGRAM

Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii din Franța au prelungit arestul preventiv în cazul patronului TELEGRAM
Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor / Sursa FOTO: webz.io
Publicat: 26/08/2024, 10:40

Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită duminică seara, 25 august, la o zi după ce acesta a fost reţinut pe un aeroport din Paris.

Autoritățile din Franța au emis un mandat de percheziţie pe numele său pentru diverse infracţiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată.

Durov, reținut pe „Le Bourget”, lângă Paris

Însoţit de garda de corp şi de asistenta sa, care îl urmăresc în permanenţă, miliardarul franco-rus, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris.

Fondatorul Telegram venea de la Baku şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde avea prevăzută o cină, a adăugat o sursă apropiată dosarului.

Judecătorul de instrucţie din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară a prelungit duminică seara arestul preventiv. Acesta ar putea dura maximum 96 de ore.

La sfârşitul perioadei, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în faţa acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.

Anchetat de OFMIN

OFMIN, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violenţelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară pentru diverse infracţiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă, a explicat o altă sursă apropiată dosarului.

De atunci, la o dată nespecificată, a fost deschisă o anchetă judiciară de către unitatea cibernetică (J3) a Junalco (instanţa naţională de luptă împotriva criminalităţii organizate), potrivit unei alte surse apropiate cazului.

Anchetele au fost încredinţate Unităţii Naţionale Cibernetice (UNC) a Jandarmeriei Naţionale şi Onaf, Oficiul Naţional Antifraudă din subordinea Serviciului Vamal, unde a fost plasat în arest.

Justiţia franceză îi reproşează lui Pavel Durov că, prin absenţa moderării conţinuturilor pe Telegram şi necolaborarea cu anchetatorii, nu a acţionat împotriva utilizării delictuale a mesageriei sale de către unii abonaţi.

„Ajunge cu impunitatea Telegram!”, a declarat unul dintre anchetatori, mirat că Durov, deşi ştia că este dat în urmărire în Franţa, a decis totuşi să vină la Paris. „Poate din sentimentul de impunitate”, a declarat una dintre sursele apropiate cazului.

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spunem că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri. Telegram respectă legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, acţiunea sa de moderare este în norma sectorului” – poziția oficială a Telegram

Telegram oferă comunicații criptate

Pe Telegram, mesageria online lansată în 2013 de Pavel Durov şi fratele său, Nikolai, şi având sediul social în Dubai, comunicaţiile sunt criptate de la un capăt la altul. Telegram s-a poziţionat în contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale ale utilizatorilor.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacţii internaţionale. „#FreePavel”, a postat pe X patronul platformei, Elon Musk, înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: „Liberté. Liberté! Liberté?”.

În Rusia, unde Telegram este una dintre cele mai utilizate reţele sociale, cu canale care pot avea câteva sute de mii de abonaţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treabă, aşa cum se obişnuieşte în cazul în care cetăţeni ruşi sunt reţinuţi în străinătate”.

Ea a mai reamintit că numeroase ONG-uri internaţionale au condamnat în 2018 decizia unui tribunal rus de a bloca platforma Telegram, o decizie niciodată pusă în aplicare în totalitate. „Credeţi că de data aceasta vor face apel, vor cere eliberarea lui Durov sau vor tăcea?”, a întrebat ea pe pagina sa de Telegram.

Pavel Durov: „Cred că facem o treabă bună cu Telegram”

Într-unul din rarele sale interviuri, Durov i-a povestit jurnalistului american Tucker Carlson, în aprilie, la Dubai, că a avut ideea de a lansa o platformă criptată după ce fusese supus la numeroase presiuni din partea autorităţilor ruse în epoca reţelei social VK, pe care o crease în Rusia şi pe care între timp a vândut-o, părăsind ţara în 2014.

El a spus că a încercat apoi să se instaleze la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco, însă a optat pentru Dubai, pentru mediul de afaceri şi „neutralitatea” sa.

„Cred că facem o treabă bună cu Telegram, cu 900 milioane de utilizatori, care vor depăşi probabil miliardul de utilizatori lunari activi peste un an”, a afirmat el.

În emiratul din Golf, Telegram s-a pus la adăpost de regulile de moderare în contextul în care Uniunea Europeană şi Statele Unite pun presiune pe marile platforme pentru a elimina conţinutul declarat ilegal.

CITEȘTE ȘI:

Moscova acuză Franța că refuză să coopereze în cazul arestării fondatorului Telegram. Ce a cerut diplomația rusă?

Cum comentează fostul președinte rus arestarea patronului Telegram, pe un aeroport din Franța? Reacțiille oficialilor de la Moscova

Patronul Telegram, al optulea cel mai bogat rus, a fost arestat în Franța, în urma unei operațiuni surprinzătoare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Capitularea în masă a rușilor în Kursk îi creează o mare problemă lui Putin:...
Andreea Bălan a ÎNCĂLCAT legea ziua, în amiaza mare! Noi avem dovada FOTO, ipostaza nedemnă...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Ce amenzi primesc șefii care își sună subalternii în afara orelor de muncă
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
O mai țineți minte pe „Mama Natură?” Cum arată acum, la 39 de ani. E...
Rezultate Bac 2024, sesiunea de toamnă. Edu.ro a afişat notele la probele scrise
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Când intră pensiile recalculate pe card în luna septembrie? S-a anunțat data la care vor...
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Care e viteza maximă dacă ai cutie de portbagaj?
O jurnalistă a fost reţinută de poliţia locală din Caracas
Este CLAR: DOVADA că egiptenii antici comunicau cu extratereștrii!
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
Emil Rengle, de la „Românii au talent” pe marele ecran
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Declaraţiile sfâşietoare ale lui Christoph Daum, fostul selecționer al României. Antrenorul simțea că sfârșitul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: - Bubulino, aici am făcut noi prima oară dragoste. Mai ții minte?
Modelele zigzag ale clădirilor ar putea preveni supraîncălzirea