Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii din Franța au prelungit arestul preventiv în cazul patronului TELEGRAM

Pavel Durov rămâne în spatele gratiilor. Judecătorii din Franța au prelungit arestul preventiv în cazul patronului TELEGRAM
Publicat: 26/08/2024, 10:40

Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită duminică seara, 25 august, la o zi după ce acesta a fost reţinut pe un aeroport din Paris.

Autoritățile din Franța au emis un mandat de percheziţie pe numele său pentru diverse infracţiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată.

Durov, reținut pe „Le Bourget”, lângă Paris

Însoţit de garda de corp şi de asistenta sa, care îl urmăresc în permanenţă, miliardarul franco-rus, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris.

Fondatorul Telegram venea de la Baku şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde avea prevăzută o cină, a adăugat o sursă apropiată dosarului.

Judecătorul de instrucţie din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară a prelungit duminică seara arestul preventiv. Acesta ar putea dura maximum 96 de ore.

La sfârşitul perioadei, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în faţa acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.

Anchetat de OFMIN

OFMIN, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violenţelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară pentru diverse infracţiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă, a explicat o altă sursă apropiată dosarului.

De atunci, la o dată nespecificată, a fost deschisă o anchetă judiciară de către unitatea cibernetică (J3) a Junalco (instanţa naţională de luptă împotriva criminalităţii organizate), potrivit unei alte surse apropiate cazului.

Anchetele au fost încredinţate Unităţii Naţionale Cibernetice (UNC) a Jandarmeriei Naţionale şi Onaf, Oficiul Naţional Antifraudă din subordinea Serviciului Vamal, unde a fost plasat în arest.

Justiţia franceză îi reproşează lui Pavel Durov că, prin absenţa moderării conţinuturilor pe Telegram şi necolaborarea cu anchetatorii, nu a acţionat împotriva utilizării delictuale a mesageriei sale de către unii abonaţi.

„Ajunge cu impunitatea Telegram!”, a declarat unul dintre anchetatori, mirat că Durov, deşi ştia că este dat în urmărire în Franţa, a decis totuşi să vină la Paris. „Poate din sentimentul de impunitate”, a declarat una dintre sursele apropiate cazului.

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spunem că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabile pentru abuzuri. Telegram respectă legile europene, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, acţiunea sa de moderare este în norma sectorului” – poziția oficială a Telegram

Telegram oferă comunicații criptate

Pe Telegram, mesageria online lansată în 2013 de Pavel Durov şi fratele său, Nikolai, şi având sediul social în Dubai, comunicaţiile sunt criptate de la un capăt la altul. Telegram s-a poziţionat în contracurent cu platformele online americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale ale utilizatorilor.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacţii internaţionale. „#FreePavel”, a postat pe X patronul platformei, Elon Musk, înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: „Liberté. Liberté! Liberté?”.

În Rusia, unde Telegram este una dintre cele mai utilizate reţele sociale, cu canale care pot avea câteva sute de mii de abonaţi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treabă, aşa cum se obişnuieşte în cazul în care cetăţeni ruşi sunt reţinuţi în străinătate”.

Ea a mai reamintit că numeroase ONG-uri internaţionale au condamnat în 2018 decizia unui tribunal rus de a bloca platforma Telegram, o decizie niciodată pusă în aplicare în totalitate. „Credeţi că de data aceasta vor face apel, vor cere eliberarea lui Durov sau vor tăcea?”, a întrebat ea pe pagina sa de Telegram.

Pavel Durov: „Cred că facem o treabă bună cu Telegram”

Într-unul din rarele sale interviuri, Durov i-a povestit jurnalistului american Tucker Carlson, în aprilie, la Dubai, că a avut ideea de a lansa o platformă criptată după ce fusese supus la numeroase presiuni din partea autorităţilor ruse în epoca reţelei social VK, pe care o crease în Rusia şi pe care între timp a vândut-o, părăsind ţara în 2014.

El a spus că a încercat apoi să se instaleze la Berlin, Londra, Singapore sau San Francisco, însă a optat pentru Dubai, pentru mediul de afaceri şi „neutralitatea” sa.

„Cred că facem o treabă bună cu Telegram, cu 900 milioane de utilizatori, care vor depăşi probabil miliardul de utilizatori lunari activi peste un an”, a afirmat el.

În emiratul din Golf, Telegram s-a pus la adăpost de regulile de moderare în contextul în care Uniunea Europeană şi Statele Unite pun presiune pe marile platforme pentru a elimina conţinutul declarat ilegal.

CITEȘTE ȘI:

Moscova acuză Franța că refuză să coopereze în cazul arestării fondatorului Telegram. Ce a cerut diplomația rusă?

Cum comentează fostul președinte rus arestarea patronului Telegram, pe un aeroport din Franța? Reacțiille oficialilor de la Moscova

Patronul Telegram, al optulea cel mai bogat rus, a fost arestat în Franța, în urma unei operațiuni surprinzătoare

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă