Când începe postul Crăciunului 2022 | Care este greșeala majoră pe care majoritatea românilor o fac
Postul Crăciunului, în anul 2022, conform calendarului creștin ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, în data de 15 noiembrie. Postul Crăciunului se va încheia pe 24 decembrie, iar în 25 decembrie creștinii vor sărbători Nașterea Domnului sau Crăciunul.
Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020 are loc în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie. În perioada postului nu se organizează nici nunți, nici botezuri. Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.
Ce greșeală fac românii atunci când țin post?
Postul nu înseamnă doar să te abții de la câteva alimente interzise, ci mult mai mult. Pe lângă abținerea de la mâncăruri de dulce și înfrânarea de la lăcomie materială, invidie și egoism, gânduri necurate și cuvinte urâte, omul trebuie să ceară iertare pentru păcatele lui. Să se spovedească și să intre curat în postul Crăciunului.
Aceasta este o perioadă în care oamenii devin mai buni, se curăță de păcatele de peste an și reflectă mai mult asupra spiritualității.
De asemenea, în timpul Postului e necesară ”înfrânarea soților de la împreună”, adică a relațiilor intime între parteneri. Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola Întâia către Corinteni că în Post, fiecare să-şi aibă femeia sa şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul său. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea şi femeia bărbatului. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu e stăpân pe trupul său, ci femeia. Să nu vă lipsiţi unul de altul decât cu bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu Postul şi cu rugăciu-nea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării. Celor necăsătoriţi şi văduvelor le spun: bine este pentru ei să rămână ca mine. Dacă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Că mai bine e să se căsătorească, decât să ardă. Iar celor căsătoriţi, le poruncesc, nu eu, ci Domnul: femeia să nu se despartă de bărbat! Iar dacă s-a despărţit, să rămână nemăritată, sau să se împace cu bărbatul său; tot aşa bărbatul să nu-şi lase femeia”, arată romaniatv.net.
Ce nu ai voie să mănânci în Postul Crăciunului
Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.
În Postul Crăciunului, credincioșii consumă doar mâncăruri de post. Nu se mînâncă carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri mâncarea se consumă fără ulei și nu se bea vin.
Însă, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri, Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare din Calendar însemnat cu cruce neagră, atunci creștinii au voie să consume vin și untdelemn, iar dacă sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendar, atunci în acea zi se face dezlegare și la pește.