Prima pagină » Actualitate » Pelerinaj în Ilfov – „Vizita Patriarhului Macarie al Antiohiei la Mănăstirile Balmuci și Căldărușani – 1657” (P)

Pelerinaj în Ilfov – „Vizita Patriarhului Macarie al Antiohiei la Mănăstirile Balmuci și Căldărușani – 1657” (P)

Pelerinaj în Ilfov

În acest sfârșit de săptămână a avut loc evenimentul „Vizita Patriarhului Macarie al Antiohiei la Mănăstirile Balmuci și Căldărușani – 1657”, organizat de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Mânăstirea Sf. Nicolae-Sitaru, în cadrul sesiunilor cultural-științifice „Cultură și duh”, ediția a II-a.

Prin cuvântul doamnei profesor universitar doctor Ioana Feodorov, invitații și enoriașii prezenți au descoperit povestirile din Jurnalul de călătorie în Moldova și Valahia al arhidiaconului ortodox Paul din Alepul Siriei, fiu și însoțitor al Patriarhului Macarie al III-lea al Antiohiei în călătoria acestora în spațiul nostru, în perioada 1653-1658.

Alături de starețul mânăstirii, Prea Cuviosul Părinte Natanael Haraga și de Părintele Ieromonah Hrisostom Iorgulescu, cei prezenți au surprins istoria vieții acestui lăcaș de cult prin ochii lui Paul din Alep, care a lăsat în notele sale unele detalii sugestive ce au contribuit mai târziu la reconstituirea monumentelor vizitate.

Vatră de cultură și spiritualitate, Mânăstirea Sf. Nicolae-Sitaru (Balamuci) se află în pădurea din apropierea satului Sitaru, comuna Grădiștea, județul Ilfov. Movila pe care a fost construită mânăstirea a fost inițial o insulă în mijlocul apelor Ialomiței, fapt pentru care, Patriarhul Macarie al Antiohiei, vizitând mânăstirea, a numit-o in însemnările sale de călătorie „Mânăstirea în apă”. Chiar dacă apele și-au schimbat cursul ulterior și insula a rămas o simplă movilă de pământ, mânăstirea păstrează și astăzi această denumire, în amintirea timpurilor trecute.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de monumente istorice al Mănăstirii Balamuci, județul Ilfov”, proiect ce implică activ mânăstirea în activități sociale și cultural-educaționale, cu impact pozitiv asupra organizării de acțiuni comune benefice societății și dezvoltării potențialului istoric și religios al județului Ilfov.

Totodată, proiectul are ca obiectiv cunoașterea zonei ca reper pentru turismul din imediata vecinătate a Bucureștiului și ca loc de pelerinaj și de întâlnire cu poveștile din timpuri trecute, prin incursiuni la obiectivele culturale ce îmbogățesc patrimoniul județului Ilfov.

Citește și