Prima pagină » Actualitate » Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iași se desfășoară în plin scenariu roşu. Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iași se desfășoară în plin scenariu roşu. Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iași se desfășoară în plin scenariu roşu. Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Peste 11.000 de credincioși  au trecut pe la racla Sfintei Parascheva de vineri până sâmbătă după-amiază. 

În jurul catedralei, sute de pelerini au stat la rând pentru a atinge racla, timpul de aşteptare fiind de câteva zeci de minute.

Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la raclă. Foarte mulți nu au renunțat la masca de protecție, spun organizatorii pelerinajului. La fiecare 10 minute suprafața din plexiglas așezată peste racla din argint este dezinfectată astfel încât să se prevină riscul de infectare.

Există un culoar unic de acces către raclă, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află racla, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

Racla este dezinfectată la fiecare 10 minute

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini. În curtea mitropoliei, accesul se face pe un singur culoar.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță şi anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:

  • pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.
  • va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una vor primi de la voluntari.
  • de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
  • cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în Catedrală.
  • slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
  • în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
  • în data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

Momentul culminant al pelerinajului de la Iași va fi joi, 14 octombrie, în ziua de hram. Credincioșii vor asista atunci la Liturghie în aer liber.

Incidenţa în municipiul Iaşi este de 8,55 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că există restricţii de circulaţie între orele 20.00 şi 5.00.