Prima pagină » Actualitate » PELICANI PRĂJIȚI în Deltă. Stâlpii de curent din Biosferă vor fi izolați ca să nu mai electrocuteze păsăretul

PELICANI PRĂJIȚI în Deltă. Stâlpii de curent din Biosferă vor fi izolați ca să nu mai electrocuteze păsăretul

PELICANI PRĂJIȚI în Deltă. Stâlpii de curent din Biosferă vor fi izolați ca să nu mai electrocuteze păsăretul

Un pelican creț monitorizat a staționat suspect de mult într-un loc. Reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-au alarmat și au descins la locația indicată de aparate. Nu s-a mai putut face nimic, pelicanul creț zăcea electrocutat în urma unui contact fatal cu sârmele care alimentau cu electricitate cătunele limitrofe.

Reacția autorităților a fost rapidă, pe măsura tragediei.

Astfel, peste 100 de stâlpi aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi, pentru ca păsările să fie protejate împotriva electrocutării, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Ei au precizat că recent un pelican creţ a murit după ce a intrat în contact cu o linie electrică în Delta Dunării.

O echipă formată din biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-a deplasat în teren pentru a vedea care este starea păsării şi ce s-a întâmplat mai exact.

Practic pasărea nu mai avea nicio şansă să fie reabilitată şi eliberată în natură. Din păcate, pelicanul creţ nu a mai putut fi salvat, coliziunea fiindu-i fatală, comunică autoritățile.

“La finalul lunii februarie, unul dintre cei şase pelicani creţi echipaţi cu emiţător satelitar la finalul anului trecut a fost detectat că transmite date din acelaşi loc de câteva zile. Potrivit emiţătorului, pelicanul creţ se afla în vecinătatea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoe, în sistemul lagunar, zonă frecventată de mai multe specii de păsări şi în apropierea căreia se află o linie electrică periculoasă şi problematică pentru înaripate”, au afirmat reprezentanţii ARBDD.

Impactul fatal

Victima era un pelican juvenil, fără foarte multe ore de zbor, ceea ce explică momentul de neatenție.

“Potrivit datelor transmise de emiţător şi a situaţiei din teren, pelicanul creţ a suferit o coliziune cu linia electrică din zonă, fapt care a dus la imposibilitatea acestuia de a mai zbura. Pasărea, un juvenil de pelican creţ de anul trecut, femelă, a fost echipat cu emiţător satelitar la finalul lunii noiembrie a anului trecut de către o echipă mixtă a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societăţii Ornitologice Române şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În tot acest timp, potrivit datelor transmise de emiţătorul satelitar, pelicanul creţ s-a deplasat în zona lacurilor Razelm, Goloviţa şi Sinoie, cu deplasări şi pe lacul Babadag, iernând pe aceste mari lacuri unde s-a hrănit şi a înnoptat”, a mai transmis sursa citată.

Victima a decedat la Visul Luanei

ARBDD a adăugat că pelicanul creţ a fost transportat la Centrul de Salvare şi Reabilitare a Animalelor Sălbatice al „Fundaţiei Visul Luanei” din Bucureşti, unde medicii veterinari au constatat că are fractură de aripă deschisă, inoperabilă.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și