Avocatul Poporului a cerut măsuri urgente legate de asistența medicală în Penitenciarul de femei Ploiești – Târgșoru Nou, unde Elena Udrea a fost încarcerată, la jumătatea săptămânii trecute, pentru executarea pedepsei de șase ani de detenție din dosarul „Gala Bute”. Închisoarea se confruntă cu o criză gravă de personal.
Elena Udrea a fost extrădată, din Bulgaria, pe 16 iunie și închisă în Penitenciarul pentru femei de la Târgșoru Nou. Când a fost prinsă la graniță în Bulgaria, fostul ministru al Turismului intenționa să ajungă în Grecia și să depună acolo o cerere de azil, în care ar fi invocat condițiile inumane de detenție din România.
Cu un an înainte ca Elena Udrea să fie condamnată, definitiv, la șase ani de detenție, o comisie de la Avocatul Poporului a mers în inspecție la închisoarea pentru femei, pentru a stabili în ce condiții stau condamnatele.
În urma vizitei, s-a stabilit că penitenciarul nu era supraaglomerat, iar deținutele erau implicate în activități de reintegrare socială. Acestea jucau șah, făceau dezbateri despre modă, jucau teatru, unele învățau să scrie și să citească, în timp ce colegele școlarizate erau jurnaliste la televiziunea cu circuit închis.
Totuși, comisia a descoperit mai multe probleme legate de calitatea asistenței medicale pentru femeile condamnate.
„Este imperios necesară angajarea de urgență a unui medic de medicină generală/ medic de familie cu program zilnic 5/7 zile pe săptămână, altfel consider că trebuie evaluată oportunitatea relocării deținutelor cu afecțiuni cronice în alte unităti penitenciare, mai ales în cazul celor cu decompensări/complicații frecvente sau cu risc de a dezvolta rapid complicații grave (HIV/SIDA, alte imunodeficiențe și insuficiențe de organe în fază avansată de evoluție). Dreptul la sănătate al persoanelor private de libertate custodiate în acest penitenciar trebuie respectat pe deplin, precum și dreptul personalului medical mediu deja angajat de a-și exercita profesia în limita competențelor stabilite prin lege”, se arată în raportul semnat de specialiștii Avocatului Poporului.
Sursa citată a precizat că, în ce privește problemele generate de criza de personal, conducerea penitenciarului ar fi încercat să angajeze medici, prin scoaterea la concurs a posturilor vacante, însă nu a existat interes pentru locurile de muncă din închisoare.
„Pentru ocuparea posturilor vacante, conducerea unității a întreprins numeroase demersuri de ocupare, cum ar fi scoaterea la concurs din sursă externă, anunțuri de mutare între unitățile din sistemul administrației penitenciare, anunțuri de ocupare posturi în procedură de angajare fără concurs, dar fără rezultat”, se mai menționează în documentul citat.
Conform datelor făcute publice de Avocatul Poporului, în perioada iunie 2020 – februarie 2021, în penitenciarul în care se află Elena Udrea au fost înregistrate 6.004 urgențe medicale și 27 solicitări la 112. În urma celor 27 de apeluri la serviciul de urgență, opt deținute au rămas internate în Spitalul Județean Ploiești, dar și la Spitalul Penitenciar Jilava și Spitalul Penitenciar Mioveni, dintre care una a decedat.
Tot în perioada menționată, au fost înregistrate și trei tentative de suicid, după ce condamnatele au încercat să se omoare cu medicamente.