Penitenciarul Piteşti, inclus în Lista Monumentelor Istorice. Ce precizări a făcut ministrul Culturii despre fosta închisoare a deținuților politici
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că Penitenciarului Piteşti a fost inclus oficial în Lista Monumentelor Istorice. Fosta închisoare a deţinuţilor politici anticomunişti este o mărturie a ororilor comuniste comise după abdicarea forțată a regelui Mihai.
Printr-o postare pe Facebook, ministrul Culturii a afirmat că, prin semnarea ordinului de clasare, anasamblului din Municipiul Pitești i se oferă „regimul de monument istoric de grupă A”.
„Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, a scris ministrul Culturii.
Raluca Turcan a mai precizat și că Penitenciarul Piteşti reprezintă „o amintire dureroasă, dar şi o mărturie a forţei spiritului uman de a rezista şi de a se opune opresiunii”.
„Clasarea Penitenciarului Piteşti este un moment deosebit de important în încercarea de a conştientiza şi recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Piteşti şi a Experimentului Piteşti ajută la cinstirea victimelor şi a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăţilor regimului comunist.
De asemenea, recunoaşterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziţia ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România şi simbol al protejării valorilor democratice”, a conchis Raluca Turcan.
Clădirea Peniteciarului Piteşti a fost construită în 1941, unde deţinuţii politici care se împotriveau regimului comunist erau bătuți și torturați, sub numele de „Experimentul Pitești”. Ororile au debutat în decembrie 1949 și au durat până în anul 1952, fiind cunoscute în istorie drept „reeducarea prin tortură”.
În toamna anului 2022, mai multe asociaţii, istorici şi foşti miniştri i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, premierului de la acea vreme, Nicolae Ciucă, şi ministrului de atunci al culturii, Lucian Romaşcanu, să se implice în clasarea ca monument istoric a tuturor corpurilor de clădire ale fostului penitenciar.
Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan
CITEȘTE ȘI: