Prima pagină » Actualitate » PENSIILE românilor vor fi recalculate după noua Lege a pensiilor. Ce se schimbă și cum vor fi aplicate sporurile de vechime

PENSIILE românilor vor fi recalculate după noua Lege a pensiilor. Ce se schimbă și cum vor fi aplicate sporurile de vechime

PENSIILE românilor vor fi recalculate după noua Lege a pensiilor. Ce se schimbă și cum vor fi aplicate sporurile de vechime
Pensiile românilor vor fi recalculate după noua Lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor, adoptată luni de Senat aduce modificări semnificative în ceea ce privește recalcularea acestora. Printre amendamentele adoptate se regăsesc și prevederi referitoare la aplicarea sporurilor de vechime.

Potrivit noii legi a pensiilor, punctajele lunare pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 vor fi calculate utilizând venitul total lunar realizat, brut sau net, asupra căruia s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Venitul total lunar se va dovedi prin adeverință eliberată de angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale. În cazul în care nu se poate face dovada venitului total lunar pentru o anumită perioadă de stagiu de cotizare, se vor utiliza salariile brute sau nete, după caz, precum și sporurile permanente înscrise în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverințe.

Sporul de vechime aplicat la determinarea punctajelor lunare variază în funcție de perioada de referință:

  • Între 1 martie 1970 și 31 august 1983: 3% – 10 ani, 5% – 15 ani, 7% – 20 ani, 10% – peste 20 de ani;
  • Între 1 septembrie 1983 și 31 martie 1992: 3% – 5 ani, 6% – 10 ani, 9% – 15 ani, 12% – 20 ani, 15% – peste 20 de ani;
  • Între 1 aprilie 1992 și 1 aprilie 2001: în funcție de perioada asigurată înscrise în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverințe.

Pentru a dovedi vechimea, se vor utiliza adeverințele eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhive. În plus, documentele necesare stabilirii și recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Este important de precizat că nicio pensie nu va fi mai mică decât cea deja acordată, iar în cazul în care recalcularea duce la un cuantum mai mare al pensiei, acesta va fi plătit. Deciziile referitoare la rezultatul recalculării vor fi transmise pensionarilor de CNPP prin casele teritoriale de pensii, potrivit Adevarul.ro.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și