Pensiile speciale se vor modifica. Ce conține proiectul de lege
Pensiile speciale se vor modifica, cel puțin așa se arată într-un proiect de lege trimis pe 19 decembrie de către Ministerul Muncii spre ministerele și instituțiile avizatoare proiectul de lege.
Proiectul de lege prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu pentru magistrați, militari, polițiști, diplomați, piloți, Curtea de Conturi și angajații parlamentari, potrivit documentului publicat de G4Media.
Proiectul poate suferi modificări după ultimele discuții din guvern. Potrivit G4Media, guvernul are în program adoptarea proiectului de lege săptămâna viitoare, urmând ca proiectul să fie trimis, ulterior, Parlamentului pentru dezbatere și aprobare.
Proiectul făcut public de sursa mai sus citată arată că vor exista mai multe modificări importante, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.
Proiectul prevede modificări față de actuala legislație pentru următoarele mari categorii de pensionari speciali: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, militari și polițiști.
Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul
Potrivit proiectului de lege, magistrații care au o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.
De asemenea, pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Actualizarea se realizează proporțional cu majorarea componentelor bazei de calcul pentru un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional, fără că pensia netă actualizată să fie mai mare decât media veniturilor nete ale acestuia. Dată actualizării și procentul de majorare a indemnizației de încadrare brute lunare se comunica Casei Naționale de Pensii Publice sau casei teritoriale de pensii ori sectoriale competențe de către ordonatorii principali de credite implicați.
Puteți citi documentul intregral AICI.