După ce Rusia a susținut că are tehnologie laser care ar putea lovi dronele inamice „în câteva secunde”, oficialii Pentagonului s-au grăbit să nege afirmația, spunând că Rusia nu a folosit o astfel de tehnologie înainte.
„Nu avem nicio indicație cu privire la utilizarea laserelor, cel puțin a laserelor armate, în Ucraina. Nu există nimic care să confirme acest lucru”, a spus John Kirby în timpul unui briefing, potrivit Reuters.
Pe 18 mai, viceprim-ministrul Federației Ruse, Yuri Borisov, a anunțat că Rusia ar folosi sisteme de arme cu laser Zadira în Ucraina. Potrivit acestuia, vorbim despre armele cu laser, care se presupune că sunt capabile să „lovească fizic ținte, economisind rachete scumpe”.
„Fizicienii noştri au dezvoltat sisteme cu laser care sunt de câteva ori mai puternice, permiţând incinerarea unor ţinte variate, şi le construiesc practic în aşa fel încât sunt gata pentru producţie în masă”, a spus vicepremierul rus Iuri Borisov, miercuri, la o conferinţă organizată în apropiere de Moscova.
Federația Rusă nu a precizat în ce domenii ale războiului sunt folosite astfel de arme, precum și ce succese au acestea.
Anul trecut Rusia a dezvoltat 6 sateliți antisateliţi, adică sateliți care distrug alţi sateliți. Unul dintre aceştia este cu laser.
Aceștia distrug toate componentele electronice ale altor sateliți datorită intensității foarte mari a luminii care efectiv le prăjește.
Laserele sunt o categorie nouă de armamente, arme cu energie directă adică armele cu laser, armele cu microunde şi armele cu impuls electromagnetic prin explozie nucleară.
Președintele Volodimir Zelenski crede că Rusia, simțindu-și eșecul, începe să inventeze o armă-minune, potrivit Reuters.