Pepenii de Dăbuleni ajung cu întârziere în piețe, din cauza vremii (VIDEO)
This browser does not support the video element.
Producătorii au început să recolteze, de miercuri, pepenii de Dăbuleni, iar consumatorii îi vor găsi în piețe la finalul acestei săptămâni. Deși vremea a creat probleme cultivatorilor, aceștia spun că pepenii sunt foarte dulci, iar producția de anul acesta este aproape de capacitatea maximă.
Chiar dacă producția de pepeni a fost întârziată cu aproximativ două săptămâni față de anii precedenți, câmpurile nisipoase sunt pline de lubenițe.
“S-au copt pepenii foare bine. Sunt dulci pentru că este solul nisipos. Ne-a întârziat vremea asta cam cu 10 zile, chiar două săptămâni, din cauza temperaturilor scăzute, dar ca producție este bine. Producția este aproape la capacitate maximă”, spune Viorel Mușat, fermier.
De altfel, câmpurile sunt pline de lubenițe și la alți cultivatori.
“Să sperăm că va ține vremea cu noi să putem culege să ne luăm și noi bănuții că am investit foarte mult în ele. Anul acesta le-am plantat pe 31 martie și abia acum recoltăm, în contextul în care le-am pus în pământ mult mai din timp. Oricum sunt perfecte la gust. Acestea sunt cu adevărat lubenițe, nu cele din import. Se cunoaște gustul față de lubenița din import”, declară un alt producător de pepeni.
Prețul la producător va porni de la aproximativ un leu pe kilogram până la 1, 5 lei, mult mai puțin față de anul trecut. Producătorii spun, însă, că nu vor avea de pierdut, pentru că producția este mult mai mare. Totuși, cu toții ar câștiga mai mult dacă ar reuși să se asocieze.
Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni: ”Suntem mai reticenți la denumirea aceasta de cooperativă”
Aproximativ 900 de hectare de pepeni verzi și galbeni sunt cultivați pe câmpurile de la Dăbuleni.
Din păcate, cooperativa ”Patria Lubenițelor”, înființată în urmă cu doi ani, nu și-a început activitatea, oamenii fiind reticenți la… denumirea de ”cooperativă”, recunoaște primarul Aurel Băjenaru
“Din păcate, nici anul acesta nu s-a schimbat nimic. Acea cooperativă – Patria Lubenițelor – pe care am înființat-o în urmă cu doi ani, din păcate, nu și-a început activitatea, suntem mai reticenți la denumirea aceasta de cooperativă, dar sperăm că anul viitor deja o să avem o cooperativă care să livreze și o să livreze în mod organizat lubenițele și pepenii galbeni (…) motivele pentru care nu a funcționat? Unii membri au mai plecat, mulți dintre ei nu au avut posibilitatea de a participa la un fond de marketing și de aici întârzierea aceasta nejustificată”, precizează Aurel Băjenaru, primarul din Dăbuleni.
Dacă anul trecut au recoltat 40 – 50 de tone de lubeniță la hectar, acum cultivatorii estimează că vor avea o producție de aproape 70 de tone la hectar.