Porumbul zaharat care ajunge în cantități mari pe plajele de pe litoral a devenit o afacere destul de bună pentru fermierii din Dolj. Dacă în 2020 erau cultivate 32 de hectare cu porumb zaharat, acum se cultivă 300 de hectare. Fermierii spun că au înlocuit plantațiile de pepeni cu porumbul zaharat pentru că e mult mai profitabilă afacerea. De pe un hectar se obțin 50.000 de bucăți, iar prețul variază între 2 și 4 lei.
Adriana Gheorghiță a cultivat anul acesta pentru prima dată porumb zaharat, în solar. Femeie este foarte mulțumită pentru că munca nu este la fel ca cea pentru cultura de pepeni și profitul e mult mai mare acum după ce a vândut deja o parte din producție.
„În primul rând pentru tratarea solului și pentru ca nu mai pot să muncesc și e mai convenabilă pentru muncă. Cat e de profitabilă? Da. E profitabil că am prins preț, am ieșit printre primii, aproape prima și a fost destul de profitabil”, spune femeia.
Alți fermieri, însă au încercat de ceva timp aceasta cultură și vor continua și anul viitor.
„Încercăm tot timpul și altceva. Am zis că punem mereu pepeni și încercăm și altceva să vedem din ce se poate câștiga banul. Prețul va ajuta? Dacă ar ține așa prețul este destul de bun,3 leu, 3,5 lei”, spune un alt fermier
În Călărași, suprafețele cultivate cu porumb zaharat cresc de la an la an.
De pe un hectar se obțin 50 de mii de stiuleti, iar investiția este de aproximativ 8.000 de euro. De la fermă se vând cu 2-4 lei / bucata. De aceea, suprafața în Dolj a crescut de mai bine de 10 ori în numai 5 ani, de la 32 de hectare în 2020 la 300 de hectare în 2023.
CITEȘTE ȘI:
Cele 6 fructe pe care trebuie să le mănânci vara aceasta, potrivit experților în nutriție