Tragedia de la „Ferma Dacilor”. Procurorii au descins, marți, 2 ianuarie, la administratorii pensiunii și la Primăria Gura Vadului. Șase persoane vor fi audiate, între care și patronul Cornel Dinicu.
„La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.
În cursul zilei de azi, 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, conform unui comunicat al Parchetului General.
„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului”, menționează procurorii.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis, vineri, 29 decembrie 2023, precizări privind desfăşurarea urmăririi penale în cazul incendiului de la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, afirmând că cercetarea la faţa locului a fost finalizată şi au fost audiate mai multe persoane. Potrivit unui comunicatului oficial, în acest caz, organele de cercetare penală, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat o serie de activităţi de urmărire penală.
Astfel, în perioada 26 – 28 decembrie, au fost efectuate activităţi de cercetare la faţa locului, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din specialişti şi experţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani (INSEMEX) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.
Cercetarea la faţa locului a fost finalizată, procedându-se la asigurarea zonei. Totodată, au fost dispuse expertize genetice judiciare pentru stabilirea identităţii persoanelor decedate, în baza profilelor ADN, în cazul a şapte victime expertizele fiind finalizate.
„Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare, în prezent nefinalizată”, precizează Parchetul. Au fost dispuse şi efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor identificate şi a fost realizată audierea mai multor persoane.
„De asemenea, au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, dintre care enunţăm: solicitarea de înscrisuri, verificări la autorităţi şi instituţii abilitate cu avizarea / autorizarea activităţii în cadrul punctului de lucru unde s-a produs evenimentul, dispunerea de constatări şi altele. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex”, mai arată sursa citată.
CITEȘTE ȘI: