Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Percheziții ale Poliției Capitalei într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 1,7 milioane de lei

VIDEO | Percheziții ale Poliției Capitalei într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 1,7 milioane de lei

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4 au pus în executare nouă mandate de percheziție domiciliară și două mandate de aducere, în județele Vrancea și Bacău, într-un dosar penal de evaziune fiscală în formă continuată.

„În fapt, în perioada 2013 – 2017, un bărbat și o femeie, în vârstă de 53, respectiv 54 de ani, în calitate de asociați și administratori ai unei firme, ar fi creat și controlat o societate comercială „tip fantomă” în vederea emiterii de facturi, fără un conținut economic real.

Astfel, s-a constatat că, în perioada 2013 – 2017, cei doi, în numele firmei beneficiare, ar fi declarat de la societatea “tip fantomă” achiziții fictive, în valoare de 5.669.787 de lei, cauzând un prejudiciu în dauna bugetului consolidat al statului în valoare de 1.786.212 lei”, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri, care au legătură cu operațiunile comerciale investigate, 3 unități P.C., precum și 10.745 de euro, 37.750 de lei și 215 dolari.

Persoanele bănuite au fost conduse la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, cei doi au fost reținuți, pentru 24 de ore.
Ulterior, față de bărbat a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

De asemenea, in cauză au fost instituite măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului produs, până la concurența sumei de 1.786.212 lei.

„Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (66 de acte materiale).

Acțiunea a beneficiat de sprijinul inspectoratelor de poliție județene Vrancea și Bacău”, se mai arată în comunicat.

Gaura de aproape 8,5 miliarde de lei la bugetul de stat

Fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, a susținut că, în primele cinci luni din acest an, diferența dintre sumele care trebuiau colectate și cele încasate efectiv era de aproape 9 miliarde de lei.

Acesta a precizat atunci că cea mai mare parte a „găurii” existente – aproape 8,5 miliarde de lei – provenea chiar de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF.

Ionuț Mișa este în continuare șeful acestei direcții din ANAF, deși premierul Nicolae Ciucă i-a cerut demisia.

Reamintim că, în 2022, Lucian Heiuș, președintele ANAF, a respins acuzațiile conform cărora inspectorii din subordinea sa „vânează” micii întreprinzători, în loc să se îndrepte spre marii evazioniști.

Acesta a precizat că urmărește creșterea gradului de colectare, iar verificările se fac inclusiv la multinaționale.

Citește și