Prima pagină » Actualitate » PERCHEZIȚII de amploare în Mureș. Sistemul SUMAL, FRAUDAT, pentru tăieri și vânzări de lemne / Angajații unui ocol silvic, complici

PERCHEZIȚII de amploare în Mureș. Sistemul SUMAL, FRAUDAT, pentru tăieri și vânzări de lemne / Angajații unui ocol silvic, complici

Poliţiştii şi procurorii fac, miercuri, şapte percheziţii în judeţul Mureş la persoane suspectate că au tăiat şi vândut ilegal lemne, fiind, de asemenea, accesat ilegal sistemul informatic SUMAL 2.0. Persoanele vizate ar fi avut complicitatea angajaţilor unui ocol silvic de stat. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. În cadrul activităţii, sunt angrenaţi specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Naţionale.

Angajaţii unor societăţi au sustras din fondul forestier materiale lemnoase provenite din tăieri ilegale de arbori

Poliţiştii şi procurorii instrumentează un dosar în care se fac cercetări pentru tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, transport fără documente în volum peste 10 mc, acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic şi fac 7 percheziţii în judeţul Mureş.

”Prin punerea în aplicare a mandatelor sunt efectuate percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale unor societăţi cu obiect de activitate în sectorul forestier, la sediul unui ocol silvic de stat şi la domiciliile mai multor persoane implicate în activitatea infracţională.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, în perioada aprilie 2024 – prezent, administratorii şi angajaţii unor societăţi au sustras din fondul forestier naţional materiale lemnoase provenite din tăieri fără drept de arbori, fiind transportate cu ajutorul unor autovehicule fără numere de înmatriculare”, a transmis, miercuri, IGPR.

Potrivit poliţiştilor, suspecţii au beneficiat de complicitatea unor funcţionari din cadrul unui ocol silvic de stat, care are în administrare suprafaţa de fond forestier de unde au fost sesizate faptele ilegale.

”Astfel, personalul silvic implicat a pus la dispoziţia unor societăţi cu obiect de activitate exploatarea forestieră dispozitivele mobile si credenţialele de acces în SUMAL 2.0, acestea din urmă emiţând avize de însoţire a materialelor lemnoase, în fals.

Astfel, în cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt de arbori, acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic, în forma continuată”, a mai transmis sursa citată.

CITIȚI ȘI:

SCANDAL cu bâte și topoare pe o stradă din Capitală. Jandarmeria a intervenit pentru imobilizarea celor implicați / Trei persoane au fost reținute

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și