Prima pagină » Actualitate » Anchetă de amploare în Austria, pentru trafic cu certificate de vaccinare false. Polițiștii au făcut zeci de percheziții

Anchetă de amploare în Austria, pentru trafic cu certificate de vaccinare false. Polițiștii au făcut zeci de percheziții

Anchetă de amploare în Austria, pentru trafic cu certificate de vaccinare false. Polițiștii au făcut zeci de percheziții
Angela Merkel, după summitul liderilor europeni pe tema călătoriilor în UE: „Toți am fost de acord că ne trebuie un certificat digital care să ateste vaccinarea” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Peste 20 de locuințe din Austria au fost percheziționate miercuri de poliție în urma unor suspiciuni de falsificare a unor certificate de vaccin, relatează AFP.

Poliția austriacă a transmis că a confiscat telefoane, calculatoare și certificate de vaccin false, plasând 22 de persoane sub acuzare în legătură cu suspiciunile de falsificare. Raidurile au avut loc în șapte din cele nouă regiuni ale Austriei, doar Burgenland și Vorarlberg nefiind afectate.

„Comerțul organizat și utilizarea certificatelor de vaccin falsificate nu reprezintă o chestiune banală, ci o infracțiune penală”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner.

„Prin urmare, poliția va continua să ia măsuri împotriva oricărei persoane care utilizează certificate de vaccinare falsificate, dar mai ales împotriva falsificatorilor și comercianților”.

Poliția a declarat că a fost informată despre suspecți prin intermediul unor postări pe rețelele de socializare. Aproximativ 100 de ofițeri de poliție au fost implicați în operațiune, poliția austriacă fiind asistată de agenția de poliție a UE Europol.

Persoanele care nu au dovada fie a vaccinării complete, fie a recuperării de la Covid-19 au fost blocate  la domiciliu în Austria de la jumătatea lunii noiembrie, iar din martie guvernul intenționează să înceapă să amendeze persoanele fără această dovadă.

Austria este până în prezent singura țară din Europa care a anunțat că intenționează să impună obligativitatea vaccinării cu Covid-19, deși Vaticanul are o regulă similară. Alte țări au ales să limiteze accesul persoanelor nevaccinate, cerând fie doar dovada vaccinării, fie, în unele cazuri, teste regulate ca alternativă, singura modalitate de a intra în locuri de întâlnire, de la restaurante la evenimente și locuri de muncă.

La sfârșitul lunii decembrie, o rețea de angajați ai Centrului Austria, care administrează vaccinurile Covid în capitală, a fost investigată pentru că a strâns bani pentru a emite pașapoarte de vaccinare false. De la intensificarea controalelor au fost descoperite în jur de unul sau două cazuri de tentativă de fraudă pe zi.

Până miercuri, puțin peste 30% din totalul populației austriece era nevaccinată, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele