Percheziții în cinci județe, la o rețea care transporta MIGRANȚI pe relația România – Ungaria – Italia. Polițiștii au descins la 38 de adrese

Publicat: 02/09/2024, 11:55
Actualizat: 02/09/2024, 12:21

Polițiștii au făcut luni dimineața, 2 septembrie, 38 de percheziții în Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila la membrii unei rețele de trafic de migranți care ar fi organizat transporturi pe relația România-Ungaria-Italia.

Polițiști de frontieră și polițiști din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut luni 38 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeș, Dâmbovița, Olt, Prahova și Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Cum acționau interlopii

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-a constituit și a acționat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranți ce includea România ca țară de tranzit – Ungaria – Italia, un grup de criminalitate organizată, format din mai mulți cetățeni români aflați în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate.

Aceștia aveau ca scop organizarea și efectuarea de transporturi frauduloase de migranți pe ruta menționată, în schimbul unor sume de bani.

Membrii grupului infracțional au acționat pe mai multe paliere, transmite Poliția de frontieră.

Astfel, o parte dintre suspecți au menținut legătura cu membrii unor rețele transfrontaliere de trafic de migranți și au primit de la aceștia cereri de transport fraudulos a unor migranți aflați pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locații situate în zona de vest și transportării ilegale din România în Italia în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant.

Pentru realizarea activității infracționale, suspecții au achiziționat autoutilitare și ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri și modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spații speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranților transportați pentru a nu fi depistați în mod facil în eventualitatea unui control.

Între 300 și 500 de euro pentru fiecare migrant transportat

Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat și racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de șoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300 și 500 euro pentru fiecare migrant transportat. Ulterior, după primirea locațiilor unde erau cazați migranții de către membrii grupărilor transfrontaliere, suspecții efectuau predarea acestora către șoferii racolați și îmbarcarea în mijloacele de transport.

Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanții, hrana, asigurările și rovignetele, membrii grupului infracțional organizat au pus la dispoziția șoferilor implicați documente de transport (CMR-uri care nu corespondeau realității) și sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranții) pentru a se crea astfel aparența efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri și a se reduce riscul unor controale ale poliției de frontieră.

Astfel, au fost făcute mai multe transporturi de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România -Ungaria – Slovenia -Italia, o parte semnificativă a acestora fiind însă depistată de lucrătorii Poliției de Frontieră Române (610 migranți în 27 episoade distincte), dar și de autoritățile din Ungaria (8 migranți în luna aprilie 2023), Slovenia (20 migranți în luna martie 2023 și 59 în iunie 2023) și Italia (28 migranți depistați în luna iunie 2023) ca urmare a colaborării polițienești și judiciare, dar și prin intermediul ordinelor europene de anchetă și cu sprijinul EUROJUST și EUROPOL.

CITEȘTE ȘI:

Imigranții cresc POPULAȚIA României / INS: La 1 ianuarie 2024, populaţia rezidentă a crescut cu 9.900 de persoane faţă de 1 ianuarie 2023

Sursa video: Euronews

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Diandra se dă designer, dar adevărul este cu totul altul. Cum face bani femeia care...
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
Care e ruta cea mai bună pentru sprijin militar al aliaților în cazul unui atac...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Orașul care este cel mai bine păstrat secret al Europei. Ape turcoaz, poduri emblematice și...
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu...
Vica Blochina, de nerecunoscut la 49 de ani! Operațiile estetice au transformat-o TOTAL pe fosta...
Românii cu datorii la stat scapă de penalităţi şi dobânzi dacă îşi plătesc restanţele până...
Te trec fiorii! Gheorghe Dincă, detalii cutremurătoare la 5 ani de la cazul Caracal. Ce...
Mânăstirea din România unde au fost ascunse 200 de tone de aur! Cum a fost...
Doliu în showbiz! Grasu a murit după ce s-a prăbușit de pe scenă!
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea
Papa Francisc pleacă în cea mai lungă călătorie a pontificatului său, la 88 de ani....
Houston, avem o problemă DIN NOU! Minute de TENSIUNE pe orbită
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
Asia Express sezonul șapte. Cele mai tari aventuri din viață pentru Betty Salam şi Cătălin...
Tristan Tate, surprins la cină alături de o ispită de la Insula Iubirii, sezonul 8!...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la...
Incident grav la metrou în stația Petrache Poenaru! O persoană s-a aruncat în fața trenului
BANCUL ZILEI. Bulă și Ștrulă ies din saună: - Ce-i cu chestia asta? Porţi jartiere...
Stephen Sondheim, Titanul Musicalului American. 1 Oscar, 9 premii Grammy, 8 premii Tony și un...