Prima pagină » Actualitate » PERCHEZIȚII la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor. Procurorul general: „Se fac audieri la sediul IGPR”

PERCHEZIȚII la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor. Procurorul general: „Se fac audieri la sediul IGPR”

PERCHEZIȚII la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor. Procurorul general: „Se fac audieri la sediul IGPR”

Procurorii au făcut duminică percheziții la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor, a anunțat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența. El a făcut precizări despre stadiul în care se află cercetările în cazul tragediei de la Crevedia, precizând că la acest moment este vorba despre un dosar in-rem.

Potrivit lui Florența, societatea la al cărei punct de lucru s-au produs evenimentele figurează cu 25 de puncte în toată țara. Astfel, anchetatorii au stabilit că, după ce s-a închis punctul de lucru din Crevedia al firmei Flagas SRL, deținătoarea stației GPL unde s-a declanșat explozia, curtea a fost declarată de firmă ca punct de parcare. Sunt indicii că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne, a transmis procurorul general. Pe 26 august, în clădirea din fostul punct de lucru, erau cazați patru angajați nepalezi.

Sâmbătă, în jurul orei 8.30, unul dintre angajați a mers acolo, erau 2 cisterne goale. În jurul orei 18 a ajuns o a treia cistenă, iar șoferul i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă, a spus procurorul general.

„În condiții neelucidate până acum, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat și a cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul. În timpul acesta, cei doi șoferi au încercat să stingă focul. La scurt timp a avut o primă explozie puternică. Ulterior, a avut loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima.

Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR”, a mai precizat Alex Florența.

Procurorul general: „Ar putea exista emisii de gaz”

Alex Florența a adăugat că s-a decis, la fața locului, că acolo ar putea exista emisii de gaz, astfel că perimetrul este securizat și nu va fi riscată viața oamenilor din echipa de anchetă.

„Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR. Sunt în derulare și percheziții la primăria din localitate, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați”, a mai spus procurorul general.

Cele două direcții stabilite în anchetă sunt stabilirea activităților derulate de societate la Crevedia ulterior închiderii de lucru. Sunt indicii pentru activități neconforme. A doua linie pe care va merge ancheta este modul în care s-au realizat controale de către instituțiile abilitate
Anchetatorii nu au în prezent date cu privire la numărul de controale efectuate de către organele abilitate după închiderea stației GPL, însă asta încearcă să documenteze, ce au făcut instituțiile după retragerea autorizației.

La acest moment se fac cercetări pentru distrugere urmată de dezastru, dar se poate schimba apoi încadrarea sau se poate extinde urmărirea penală, a mai spus Alex Florența. El a explicat, că nu s-a putut intra până acum în acel perimetru securizat pentru a nu pune în pericol viața anchetatorilor.

Dosarul exploziei de la Crevedia, instrumentat de către procurorul Marius Iacob

Inițial, dosarul penal pentru a stabili cauzele exploziei a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Răcari, ancheta fiind preluată apoi de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Genereral.

Dosarul – in rem – este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruței Kovesi, când aceasta conducea DNA, Iacob ocupându-se și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești.

De asemenea, un al doilea dosar a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul militar.

Duminică, acest dosar a fost preluat de Parchetul Curții Militare de Apel București.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și