PERCHEZIȚII la sediul Biroului Vamal Siret şi la domiciliile unor funcţionari vamali, într-o anchetă privind evitarea plății taxelor pentru tutun

Publicat: 04 04. 2023, 18:31
Actualizat: 04 04. 2023, 18:33
FOTO - ARHIVĂ: Poliția de Frontieră

Reprezentanţii Parchetului European (EPPO) de la Iaşi au efectuat, marţi, opt percheziţii, la sediul Biroului Vamal Siret şi la domiciliile unor funcţionari vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală prin care se evita plata taxelor şi impozitelor vamale pentru tutunul importat, potrivit unui comunicat al EPPO.

Conform datelor din anchetă, mai multe persoane fizice şi juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea şi tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

Aceste produse din tutun erau în mod aparent destinate unor ţări terţe (din afara Uniunii Europene/UE), cum ar fi Ucraina şi Kazahstan, şi, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie.

De fapt, conform probelor colectate, bunurile nu au părăsit niciodată spaţiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale UE, inclusiv Belgia şi Germania. Acest lucru ar fi fost făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina, se mai arată în comunicatul EPPO.

Se presupune că, între iunie 2017 şi ianuarie 2018, 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). De asemenea, au existat transporturi care au pornit din Germania (8), Lituania (6) şi Cehia (1).

Anchetatorii cred că vehiculele declarate la Biroul Vamal Siret ca fiind transporturi de tutun erau – de fapt – goale, pentru a simula tranzitul către ţări terţe şi a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor vamale.

În consecinţă, mărfurile erau vândute în ţările UE cu profituri uriaşe, sustrăgându-se în acelaşi timp de la colectarea taxelor, accizelor şi TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650.000 de euro numai în ceea ce priveşte taxele vamale.

Sechestru pe imobile, în acest dosar

Percheziţiile de marţi au fost efectuate de procurorii europeni delegaţi ai Biroului EPPO Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Structurii de Sprijin a Procurorilor Europeni Delegaţi în România, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, precum şi cu ofiţeri vamali din cadrul Autorităţii Vamale Române.

În vederea recuperării prejudiciilor aduse bugetului naţional şi al UE, oamenii legii au pus sechestru pe cinci imobile şi cash în diferite valute, printre care euro, dolari americani, lei românești şi hrivna ucraineană.

Toate persoanele implicate în acest caz sunt prezumate nevinovate, până la proba contrarie în instanţele de judecată competente din România.