Pericol de INUNDAȚII pe cursul Dunării. Debitul s-ar putea dubla, săptămâna viitoare. Ce transmite purtătorul de cuvânt al Apelor Române

Publicat: 18 09. 2024, 13:08
Actualizat: 18 09. 2024, 13:20

This browser does not support the video element.

Este pericol de inundații pe cursul Dunării. Săptămâna viitoare, pe 24 septembrie 2024, debitul fluviului ar putea atinge 8.000 de metri cubi pe secundă. În mod normal, pentru această perioadă, media multianuală a lunii se situează la 3.800 de metri cubi pe secundă. Purtătorul de cuvânt al Apelor Române a transmis primele informații.

Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române, a oferit o radiografie a situației debitelor Dunării. Potrivit datelor, la momentul actual, situația debitelor Dunării este de 3.000 de metri cubi pe secundă. Media multianuală a lunii septembrie este de 3.800 de metri cubi pe secundă. Săptămâna viitoare, însă, situația ar putea să se schimbe. Potrivit prognozei, debitul Dunării ar putea ajunge la 8.000 de metri cubi pe secundă.

În acest moment, situația debitelor Dunării este de 3000 de metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă. Acum câteva zile sau chiar săptămâna trecută vorbeam despre debite foarte scăzute. Situația se va reflecta în creșterea acestor debite și, conform prognozei pe care o realizează colegii noștri de la INHGA, se realizează o prognoză pe o durată de 7 zile. În fiecare zi se mai reactualizează cu încă o zi.

Deci, practic, această informație poate fi accesibilă oricui. Conform acestor date pe care colegii noștri ni le prezintă, indică și o prognoză. Astfel că, pe 24 septembrie, avem un debit de 8.000 de metri cubi pe secundă, mai mult decât dublu. Sigur că atenția este maximă, se ține legătura cu toate țările din bazinul Dunării, se urmăresc creșterile de debite care se pot înregistra și pe afluenții Dunării.

Se fac calcule permament, se centralizează date, dar conform informațiilor pe care le avem până la această oră, nu există motive de îngrijorare pe sectorul românesc al Dunării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

Vezi și Avertisment MAE pentru românii care călătoresc spre Ungaria. Restricții de trafic și drumuri blocate din cauza inundațiilor. Zonele afectate

Vezi și „Apocalipsa inundațiilor” amenință Europa Centrală. Polonia a evacuat un oraș întreg!

Pericol de inundații pe cursul Dunării

În mai multe zone din Moldova este stare de alertă din cauza inundațiilor violente. Multe zone au fost devastate de furia apelor, iar armata a fost mobilizată – s-a intervenit cu peste 50 de vehicule specifice în localităţile Pechea, Cuza-Vodă şi Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, pentru sprijinirea populaţiei.

„Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de precipitații, iar avertizarea hidrologică va fi actualizată. Este în continuare stare de alertă. Colegii noștri monitorizează foarte strict situația lucrărilor hidrotehnice, pentru că presiunea foarte mare a apei, pe o durată atât de lungă, duce la creșterea necesității monitorizării acestor lucrări. Este foarte important ca oamenii, în aceste momente, să aibă foarte multă grijă, să consume apa din surse sigure, să primească alimente din surse sigure și să respecte cu strictețe sfaturile autorităților. Dacă li se solicită sau li se fac propuneri de relocare în alte zone, este foarte bine ca ei să asculte de aceste sfaturi, pentru că sănătatea și siguranța lor sunt importante”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

Sursă foto: captură video Digi24