Prima pagină » Actualitate » Pericol nuclear: O unitate de cercetare nucleară din Harkov, avariată de bombele rușilor / Angajații de la Cernobîl, blocați sub paza rușilor

Pericol nuclear: O unitate de cercetare nucleară din Harkov, avariată de bombele rușilor / Angajații de la Cernobîl, blocați sub paza rușilor

Pericol nuclear: O unitate de cercetare nucleară din Harkov, avariată de bombele rușilor / Angajații de la Cernobîl, blocați sub paza rușilor
Nivelul radiațiilor, în creștere la Cernobîl, după ce rușii au preluat controlul asupra centralei

Ucraina a informat, marți dimineață, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), că o instalație de cercetare nucleară care produce radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale a fost avariată de bombardamente în Harkov, a anunțat directorul general Rafael Mariano Grossi.

Autoritatea națională de reglementare în domeniul nuclear a declarat că incidentul nu a provocat nicio creștere a nivelului de radiații la sit, scrie Mediafax.

Instalația este folosită pentru cercetare, dezvoltare și producția de radioizotopi. Nu au existat consecințe deosebite, în urma incidentului.

Incidentul de duminică a evidențiat riscurile uriașe cu care se confruntă instalațiile nucleare din Ucraina în timpul războiului de invazie rus.

Siturile nucleare ale Ucrainei au fost compromise de mai multe episoade, a declarat directorul general Grossi.

Mai mult, nu este posibilă livrarea de piese de schimb la centrala nucleară Zaporizhzhya, deoarece aceasta se află sub controlul forțelor rusești.

Muncitorii de la Cernobîl, blocați de 12 zile sub paza rușilor

Peste 100 de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl sunt blocați acolo de 12 zile, sub paza rușilor.

Alți 200 de gardieni ucraineni, care se ocupaseră de securitate la momentul atacului, au rămas de asemenea blocați, potrivit BBC.

Deși lucrează în condiții dificile, muncitorii continuă să asigure securitatea centralei nucleare, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Muncitorii mănâncă doar o dată pe zi, pâine și terci, deoarece stocurile sunt foarte limitate.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și