„Pericolul ca Moldova să fie invadată de către Rusia este ridicat”/ „Dacă Kremlinul va câștiga în Ucraina, atunci Moldova, Georgia și Armenia ar putea să își piardă independența”, spun mai mulți experți în politică globală
Pericolul ca Moldova să fie invadată de către Rusia, fie cum s-a întâmplat în regiunea Donbas în 2014, fie direct, cum se întâmplă acum în Ucraina, este ridicat, spune Dumitru Mînzărari, cercetător asociat în Direcția de Cercetare a Europei de Est și Eurasia la SWP și expert asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), scrie IPN, agenție de presă din Republica Moldova.
Dacă Rusia își va îndrepta atenția spre Moldova, atunci va începe cu ultimatumuri, exact cum a făcut și în cazul Ucrainei. Spre exemplu, ar cere garanții internaționale de neutralitate sau impunerea federalizării Republicii Moldova, cu implicarea Transnistriei, spune expertul. Dacă Moldova nu se va conforma, atunci Rusia va încerca o nouă „operațiune militară”, a explicat cercetătorul la EU Debates Café, o conferință pe tema „Războiul lui Putin din Ucraina: Efecte asupra Moldovei, Georgiei și Armeniei și răspunsul UE”.
Soarta Odessei ar putea determina și soarta Moldovei
Potrivit cercetătorului, scenariul nu este bătut în cuie și totul va depinde de evoluția războiului din Ucraina. Pentru soarta Moldova este foarte important dacă Rusia va reuși să intre în Odesa sau nu, fiindcă asta va însemna crearea unui pod între Crimeea și Transnistria. Pentru a evita o astfel de evoluție a situației, Moldova, dar și partenerii internaționali trebuie să convingă Rusia că astfel de acțiuni vor fi costisitoare, spune expertul.
Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, a spus că foarte puțini politicieni și diplomați au crezut că Vladimir Putin într-adevăr va lansa o invazie în Ucraina, distrugând milucrainenilorarmatei ucrainene și are un moral tot mai scăzut. Astfel, este greu de prezis cum se vor desfășura lucrurile, dar este important să se tragă lecții și să se discute diferite scenarii.
La rândul său, Stanislav Secrieru, analist senior în cadrul European Union Institute for Security Studies (EUISS), Paris, spune că s-a început procesul de decuplare a Rusiei de UE. Cel mai important „divorț” se întâmplă în domeniul energetic și ar putea grăbi pe termen mediu și lung tranziția spre energia verde.
Stepan Grigoryan, președintele Consiliului de Administrație la Centrul Analitic pentru Globalizare și Cooperare Regională (ACGRC), consideră că dacă Kremlinul va câștiga, atunci Moldova, Georgia și Armenia ar putea să își piardă independența.