Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, județe cu risc de INUNDAȚII/Raed ARAFAT: Autoritățile locale sunt obligate să asigure PERMANENȚA

Publicat: 26 09. 2024, 19:05
Actualizat: 26 09. 2024, 19:18

This browser does not support the video element.

La finalul ședinței operative, convocate de premierul Marcel Ciolacu  pentru stabilirea măsurilor de protecție a populației, în contextul avertizărilor meteorologice, a avut loc o conferință de presă. Au participat directorul general ANM, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Astfel, au fost anunțate măsurile care trebuie și vor fi luate în caz de ploi abundente, în zonele în care există riscul să fie afectate. 

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, joi, că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Temperaturile vor scădea brusc de la 34 de grade la 15 grade, în regiunile intracarpatice. Vineri, ANM va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.

Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, de la ora 00.00 şi de mâine dimineaţă, de la ora 06.00-10.00, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei(…) Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod Roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, a transmis directorul ANM.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a detaliat metoda prin care autoritățile vor acționa. De asemenea, acesta a adăugat și faptul că autoritățile locale au obligația să identifice persoanele vulnerabile, în caz de inundații, iar informațiile trebuie comunicate tuturor factorilor de decizie. De asemenea, trebuie asigurată permanența în orice localitate, a declarat șeful Situațiilor de Urgență, Raed Arafat.

În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, către Olt se vor mobiliza unele forțe, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman(…) Vă reamintesc că mai avem mobilizate o mie de pompieri, o forţă de o mie de pompieri şi forţa de la Ministerul Apărării de 200 de militari, plus de la Jandarmerie şi Poliţie, încă la Galaţi, care activează. Iar schimbul celor de o mie se va întâmpla mâine dimineaţă, pentru încă o tură. Aşa că, la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către judeţele în care ne aşteptam să fie probleme. Mâine vom ajusta măsurile noastre pe baza informaţiilor care le vom primi de la ANM, deci informaţiile actualizate. În seara asta va fi o videoconferinţă, pe care o va conduce domnul ministru Predoiu cu prefecturile din judeţele care sunt limitrofe Dunării, plus câteva judeţe în care ştim că este posibil să fie sub efectul ploilor abundente. Iar mâine, la ora 16, va fi încă o videoconferinţă, tot împreună cu domnul ministru Predoiu, unde vom stabili măsurile definitive pe baza informaţiilor care le primim mâine, a transmis Arafat.

CITEȘTE ȘI:

Premierul a convocat comitetul de URGENȚĂ privind măsurile ce se impun pe sectorul Dunării

Ministrul Mircea FECHET, despre poluarea provocată de NEPTUN Deep: Și oamenii, când respiră, emit dioxid de carbon