Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2021, așa-numita „sesiune de toamnă”, a început luni cu proba scrisă la limba și literatura română. Subiectele, de dificultate medie, au aceeași structură și sunt similare cu cele din prima sesiune a BAC 2021, desfășurată în iunie-iulie. Ca de obicei, Bacalaureatul scoate la iveală și „perlele” elevilor.
La subiectul al treilea, de la proba de limba română, elevii au avut de prezentat unul sau mai multe personaje, fie din „Povestea lui Harap Alb” de Ion Creangă sau din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a lui Camil Petrescu. Cerința le-a dat însă bătăi de cap multora.
Mario vrea să devină mecanic auto. Pentru asta, însă, are nevoie să promoveze bacalaureatul, care i-a cam dat bătăi de cap atât în prima sesiune, cât şi acum, în cea de a doua.
Iată cum a descris relaţia dintre personajele Harap Alb şi Spânul din opera lui Ion Creangă.
”Harap Alb la început a fost prietenos cu Spânul, însă Spânul a fost într-un fel dușmănos cu el, care încerca să îi ia locul din împaratul… care voia sa îi ia… deci ca să vă explic. L-a prezentat pe Harap Alb drept sclavul lui Spânu și Spanu s-a prezentat drept fiul craiului”, a încercat să explice Mario.
Întrebat care sunt învățăturile pe care le-a tras din ”Povestea lui Harap Alb” și care l-ar putea ajuta în viață, Mario a răspuns: ”Niciuna. Nu cred că o să merg pe stradă și o să vină un cal să mi-l trimită pe Spân în cer, dar am învățat pentru BAC, că e frumos așa, în caz că mă întreabă copiii să le spun și eu ce am scris la BAC”.
Daniel este casier la un lanţ internaţional de fast-food. Și pentru el subiectul al treilea a fost cel puţin neaşteptat.
”A picat Creangă și eu îl așteptam pe Eminescu. Reacția de doamne ajută, de îmi venea să plâng pe acolo. Dacă iau 6 să zic saru’ mâna lui Ăl de sus. Am avut timp, dar lenea e cucoană mare”, a spus Daniel.
Cosmin a ales să nu se prezinte în prima sesiune a Bacalaureatului, iar în cea de a doua a venit mai mult relaxat decât pregătit.
”N-am învățat, dar m-am descurcat bine. Subiectul doi n-am știut să îl fac, am scris că mă depășește, iar la trei că nu mai am timp că ma super grăbesc, dar am făcut 1”, a explicat Cosmin.
Marți va avea loc proba scrisă la matematică, respectiv istorie, iar miercuri se va sustine proba scrisă la alegere, în funcţie de profil si specializare.
Primele rezultate se vor afişa pe 31 august.
Potrivit Ministerului Educației, sunt 39.000 de elevi care vor susține examenul de bacalaureat în sesiunea a doua. Dintre aceștia, aproape 25.000 de absolvenți provin din promoția 2020-2021, iar restul de aproape 14.000 sunt din promoții anterioare.
Spre deosebire de prima sesiune a Bacalaureatului 2021, în sesiunea de toamnă mai întâi se susțin probele scrise și apoi se face echivalarea probelor de competențe.
Candidații s-au putut înscrie la Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, cu actele precizate în metodologia Ministerului Educației, până la data de 26 iulie.
Rata de promovare la Bacalaureat 2021, după prima sesiune, a fost de 69,8 la sută, în creștere cu aproape 5% față de aceeași etapă a BAC-ului de anul trecut.