Prima pagină » Actualitate » Persoanele care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă, obligate să anunțe autoritățile

Persoanele care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă, obligate să anunțe autoritățile

Persoanele care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă, obligate să anunțe autoritățile

Un nou proiect de lege vrea să reglementeze adresele de reședință, în condițiile în care au fost descoperite mai multe nereguli, sute sau chiar mii de persoane având stabilită aceeași adresă. 

Astfel, persoanele fizice care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă stabilită vor fi obligate ca, în termen de 15 zile, să notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor. Altfel, acestea vor fi pasibile de primirea unei amezi cu valoarea cuprinsă între 75 lei și 150 lei, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament.

Proiectul a fost iniţiat de 114 parlamentari PSD, AUR şi din grupul minorităţilor naţionale. Acesta modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Care sunt motivele noului proiect de lege

Proiectul mai prevede că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, necesitatea modificărilor legislative pentru ”îmbunătăţirea calităţii serviciilor de evidenţa persoanelor”.

”În ultimii ani, în România, au fost semnalate în mass-media numeroase situaţii când la aceeaşi adresă erau înregistraţi sute sau chiar mii de oameni care, de fapt, nu locuiau acolo. În octombrie 2018, la o adresă din Sectorul 3 din Capitală, apăreau înregistrate circa 5.000 de persoane. În iulie 2020, a fost relatată o situaţie similară în judeţul Iaşi. La o adresă din comuna Moşna figurau cu viză de reşedinţă peste 3.000 de persoane. În septembrie 2020, conform datelor oficiale, la patru adrese din oraşul Galaţi, deţinute de trei gălăţeni, locuiau peste 13.000 de persoane cu dublă cetăţenie”, se explică în document.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și