Prima pagină » Actualitate » Persoanele care suferă de alergii vor fi mai protejate. Președintele Iohannis a promulgat legea în acest sens

Persoanele care suferă de alergii vor fi mai protejate. Președintele Iohannis a promulgat legea în acest sens

Persoanele care suferă de alergii vor fi mai protejate. Președintele Iohannis a promulgat legea în acest sens
Persoanele care suferă de alergii vor fi mai protejate. Președintele Iohannis a promulgat legea în acest sens. Sursa foto: Shutterstock

Persoanele din România care sunt diagnosticate cu alergii sau care sunt suspectate că ar suferi de alergii vor fi mai protejate de acum.

O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de probleme.

Printre cei vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergii alimentare, dar nu se aplică celor care suferă de intoleranțe alimentare, informează Digi24.

Analizele vor fi decontate

Depistarea la timp a alergiilor este esențială, iar pentru identificarea unor asemenea probleme sutn necesare teste care pot fi destul de costisitoare.

Potrivit noii legi, analizele necesare diagnosticării vor fi decontate, iar un registru național ar urma să țină evidența persoanelor care suferă de alergii.

„În țările dezvoltate există registre pentru toate bolile. Doar așa știm câți pacienți există cu anumite boli”, spune Poliana Leru, medic alergolog, pentru Digi24.

Ea adaugă că, în prezent, există un deficit de centre specializate, dar și de posibilități de evaluare și tratament pentru pacienții cu forme severe de alergii.

Specialiștii susțin că acest lucru poate duce la discriminarea pacienților, deoarece, de multe ori, nu există condiții de îngrijire la standarde corespunzătoare.

Dr. Poliana Leru dă exemplu de o astfel de situație de discriminare.

„Când o secție de alergologie dintr-un spital este desființată fără a se ține cont de opinia specialiștilor, de nevoile pacienților, argumentul fiind mărirea sau dublarea altei secții pentru altă patologie”, spune ea.

Care sunt costurile acestor analize?

Potrivit sursei citate, legea nu îi proteja până în prezent prea mult pe pacienții cu astfel de afecțiuni, iar costul analizelor necesare depistării alergiilor sunt de cele mai multe ori mult prea ridicate.

Însă noua lege prevede și sprijinirea elevilor și studenților care suferă de alergii. Astfel, potrivit noilor reglementări, catinele școlare și cele studențești vor fi obligate să aibă un meniu special.

„Părinții trebuie să îi facă empatici pe copiii lor, să le facă cunoscută suferința celorlalți copii. E important să aibă grijă de sănătate. Ce se întâmplă la copii – ei sunt frustați de ce li se întâmplă: de ce noi nu suntem ca ei? Și încep să facă greșeli, încep să mănânce, nu mai au grijă de sănătatea lor și ajung la doctor. La copii e o problemă, pentru că ei înțeleg rațional mai greu problema lor”, spune psihologul Carmen Stanciu.

În medie, o persoană alergică trebuie să plătească 4.000 de lei pe an pentru investigații. Odată ce manifestă simptome alergice, pacientul ajunge să consulte, în medie, trei specialiști cu discipline diferite.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și