Prima pagină » Actualitate » Persoanele care vor refuza să participe la recensământul din 2021 riscă amenzi usturătoare

Persoanele care vor refuza să participe la recensământul din 2021 riscă amenzi usturătoare

Persoanele care vor refuza să participe la recensământul din 2021 riscă amenzi usturătoare
Sursa foto: Shutterstock

În anul 2021 va fi organizat un nou recensământ al populației și al locuințelor din România, iar participarea la acest recensământ va fi obligatorie.

Mai mult decât atât, neparticiparea la această operațiune va fi sancționată cu amenzi care pot ajunge chiar și la suma de 3.000 de lei, după cum relatează agenția de presă MEDIAFAX.

Recenzarea populației și a locuințelor va avea loc în perioada iulie-noiembrie 2021, iar întregul proces se va desfășura în mod etapizat.

Astfel, între lunile august și septembrie 2021 va fi realizată colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea online.

Ordonanța de urgență nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede obligativitatea recenzării persoanelor cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România, persoanelor cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni, precum și a persoanelor cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic.

Ce amenzi riscă cei care refuză să participe la recensământ?

Conform OUG nr. 19 din 4 februarie 2020 constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
a) împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
b) refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete;

Aceste contravenții se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă a României era, la 20 octombrie 2011, de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, în special cauzată de migrația externă. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

O altă diferență constatată a fost creșterea numărului de persoane de peste 65 de ani la o sută de persoane cu vârstă de muncă.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele