Austria ia în calcul carantinarea persoanelor nevaccinate cu schemă completă împotriva COVID-19, pe fondul creșterii accelerate a numărului de noi infectări, ce pun presiuni tot mai mari pe sistemul de sănătate și pe secțiile ATI.
„Este deja foarte clar că iarna aceasta şi Crăciunul vor fi incomode pentru cei nevaccinaţi”, a declarat cancelarul austriac Alexander Schallenberg.
Valul patru al pandemiei este pe un trend ascendent în Austria, iar din cauza numărului foarte mare de infectări cu SARS-CoV-2, persoanele nevaccinate ar putea fi obligate să intre în lockdown în următoarea perioadă, spune Schallenberg.
„Un lockdown pentru cei nevaccinaţi înseamnă că aceşti oameni nu vor mai putea să îşi părăsească locuinţele decât pentru a merge la muncă, la cumpărături (doar pentru produse esenţiale) şi pentru exerciţii fizice – adică vor suferi exact aceleaşi constrângeri pe care le-am suportat cu toţii pe parcursul anului 2020”, a precizat Alexander Schallenberg, referindu-se la cele trei lockdown-uri decretate la nivel naţional, anul trecut, în această ţară.
Gradul de vaccinare cu schema completă din Austria a ajuns la 65%, fiind una dintre cele mai mici rate de imunizare din vestul Europei.
Cancelarul consideră că rata de vaccinare din țara sa este „rușinos de mică” și face un apel la populație să meargă urgent să se vaccineze împotriva COVID-19.
Austria a raportat în ultimele 24 de ore 11.975 de noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2.
Spitalele austriece au cerut autorităților să adopte urgent măsuri cât mai stricte pentru a putea ține sub control situația epidemiologică, deși lucrurile s-au înrăutățit în unitățile spitalicești.
Creşterea numărului de infectări din Austria s-a produs într-o perioadă în care ţările din Europa de Est, regiunea cu cele mai mici rate de vaccinare de pe acest continent, înregistrează unele dintre cele mai mari rate de decese zilnice raportate la numărul de locuitori pe plan mondial.
Experţii medicali din Ţările de Jos au recomandat, joi, impunerea unui lockdown parţial de două săptămâni, care, dacă va fi adoptat, va deveni prima măsură de acest tip impusă în Europa de Vest de când vaccinurile anti-COVID au devenit disponibile pe scară largă şi de când celelalte ţări europene au început să solicite certificate de vaccinare pentru a permite accesul în spaţiile publice.