Persoanele trecute prin COVID nu sunt protejate în fața noii variante Omicron și nu toate vaccinurile ajută în lupta cu această tulpină (Studiu)
Persoanele trecute prin Covid, dar și cele vaccinate cu animte vaccinuri, nu sunt protejate față de noua variantă Omicron, tulpină care ar putea proveni de la șoareci, conform unui studiu recent.
Studiul publicat de biorxiv.org și citat de Smart Radio, care nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, a fost realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia, arată că varianta Omicron ar putea proveni de la șoarece.
De asemenea, studiul indică faptul că eficacitatea anticorpilor obţinuţi din vaccinare sau infectare scade în mod dramatic în faţa noii tulpini.
Mutaţiile variantei Omicron arată că ar putea proveni de la şoarece, iar numărul de mutaţii prezente la varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 sugerează că „transmiterea ping-pong” între oameni şi rozătoare ar putea fi de vină, spun oamenii de ştiinţă.
„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, susțin autorii studiului.
Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă şi în cazul altor animale, şi au menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.
„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.
Pacienții vindecați și persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson (doză unică), Sputnik V sau Sinopharm nu au avut activitate de neutralizare împotriva Omicron.
Persoanele vaccinate cu Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca au prezentat o neutralizare de 33, 44 și, respectiv, 36 de ori mai mică împotriva variantei Omicron în comparație cu tulpina originală.
Scăderea a fost mai puțin pronunțată pentru persoanele vaccinate și vindecate (de 5 ori mai mică).
Nici anticorpii monoclonali nu sunt o soluție
Studiul a comparat, de asemenea, medicamentele principale cu anticorpi monoclonali, iar multe dintre ele au efecte puțin sau deloc detectabile împotriva Omicron.
Dintre cele 8 tratamente cu anticorpi monoclonali autorizate în prezent (sotrovimab, bamlanivimab, etesevimab, casirivimab, imdevimab, cilgavimab, tixagevimab și regdanvimab), doar sotrovimab a avut o eficiență redusă de 3 ori împotriva Omicron, celelalte și-au pierdut complet activitatea neutralizantă, cu excepția cocktail-ului de cilgavimab și tixagevimab, pentru care a fost determinată o eficacitate redusă de ~ 200 de ori.
Vă recomandăm și:
- Omicron prezintă un risc de cinci ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blând decât Delta – STUDIU
- Bilanț coronavirus 18 decembrie: 733 cazuri noi de COVID, identificate în ultimele 24 de ore. Crește numărul deceselor față de ieri
- Vaccinul Pfizer pentru copiii sub 5 ani nu produce imunitatea dorită, după primele doze. Testele vor include și doza booster