Persoanele vaccinate cu AstraZeneca pot face rapelul cu orice doză ARN mesager, fără o recomandare medicală specială
Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare, se anunță pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare.
Astfel, potrivit sursei citate, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului. În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.
CNCAV propune renunțarea la vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a solicitat Ministerului Sănătății să renunțe la importurile de vaccin anti-COVID produs de compania AstraZeneca.
Anunțul a fost făcut marți de către președintele Comitetului, medicul militar Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a explicat că motivul pentru care a fost făcută această propunere de către CNCAV este acela că foarte puține persoane se vaccinează cu acest ser.
Totodată, ca urmare a faptului că flacoanele conțin câte zece doze, se pierd cantități foarte mari de vaccin, utilizarea acestui ser nemaifiind rentabilă.
Ce trebuie să știe persoanele care vor să se vaccineze anti-Covid:
- Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.
- În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca). - În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.
- Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.
- Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.
Vă recomandăm și:
- OMS: „Omicron prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial”
- VIDEO| Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrațiile făcute de Rafila și Cîmpeanu
- Bilanț coronavirus 29 noiembrie: Peste 1.000 cazuri noi de COVID-19 și 107 decese. Județul Arad, singurul în scenariul roșu, alte nouă județe sunt în scenariul galben