Peste 1.000 de persoane au murit în Spania și Portugalia din cauza temperaturilor extreme înregistrate în ultima săptămână
Spaniolii și portughezii se confruntă cu valuri de caniculă extremă și incendii, secetă fără precedent și temperaturi record, de până la 46 de grade Celsius. Numai în ultima săptămână au fost înregistrate peste 1.000 de decese în cele două țări iberice.
În Spania, cel puțin 360 de persoane au murit din cauza caniculei. Decesele cauzate de temperatură au crescut în Spania săptămâna aceasta, când s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius în multe zone.
Spania se confruntă cu al doilea val lung de caniculă în luna iulie, cu temperaturi de până la 46 de grade Celsius, care durează câteva zile sau chiar peste o săptămână. Primul val de caniculă a avut loc în iunie, neobișnuit de devreme. Și atunci au ars mai multe păduri.
Unul dintre incendii a distrus 30.000 de hectare, în rezervația naturală Sierra de la Culebra. Zona nu este numai ultimul bastion al lupilor din Europa de Vest, ci și deosebit de importantă pentru agricultură și turism.
În Portugalia, 659 de persoane au murit în ultimele șapte zile, în principal persoane în vârstă. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății în noaptea de sâmbătă, 16 iulie. Ministerul a indicat că vârful, cu 440 de decese, a fost atins joia trecută, 15 iulie, când temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mai multe regiuni și au ajuns la 47 în regiunea Viseu, din centrul țării. Totuși, în acest weekend temperaturile au început să scadă.
În Portugalia, peste 1.000 de pompieri au lucrat sâmbătă alături de cetățeni obișnuiți, disperați să-și salveze casele după o săptămână lungă de luptă împotriva incendiilor din întreaga țară. Incendiile au fost aprinse de temperaturi extreme și de condiții de o secetă severă care a început mai devreme decât de obicei.
Televiziunea de stat portugheză RTP a transmis că suprafața arsă în acest an – peste 30.000 de hectare – a depășit deja totalul pentru 2021. Tot în Portugalia, unde au fost înregistrate cele mai grave incendii de până acum, focul a făcut victime și printre salvatori. Pilotul unui avion de stingere a incendiilor a murit vineri după ce avionul său s-a prăbușit în timpul unei operațiuni în nord-est.
Cod roșu de caniculă în Marea Britanie pentru prima dată în istorie
În Marea Britanie, Met Office a emis primul său avertisment „roșu” pentru căldură extremă, avertizând că există un „risc pentru viață”.
Alerta acoperă mari părți ale Marii Britanii luni și marți, când temperaturile ar putea depăși +40°C pentru prima dată de la începutul înregistrărilor – prezentând un risc de îmbolnăvire gravă și chiar deces în rândul persoanelor sănătoase, a declarat biroul britanic Met.
Croația și Turcia s-au luptat și ele cu incendiile de vegetație în această săptămână, cel mai grav incendiu din Marea Adriatică apropiindu-se de orașul Sibenik din ultimele două zile.
Franța și-a extins alerta de cod roșu de caniculă
Franța și-a extins alerta de cod roșu pentru caniculă la mai mult de zece departamente, avertizând despre „condiții periculoase de intensitate excepțională” și prezicând că recordurile de temperatură ridicată vor fi doborâte.
„Cincisprezece departamente de pe coasta Atlanticului sunt plasate în alertă roșie pentru caniculă. Vigilența portocalie pentru canicula este extinsă în nordul și centrul țării la un total de 51 de departamente”, a scris Météo-France în buletinul său de luni dimineață.
„Căldura crește, iar caniculă se extinde în toată țara”.
Pompierii și-au concentrat eforturile pe folosirea camioanelor cu apă pentru a înconjura satele aflate în pericol, a declarat reporterilor Charles Lafourcade, un pompier care supraveghează operațiunea din Franța.
Aproximativ 3.000 de pompieri susținuți de avioane care aruncau apă încă se luptau duminică cu incendiile din sudul Franței. Grecia a trimis echipamente de stingere a incendiilor în ajutor.