Peste 20 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale solicită, într-o scrisoare deschisă, Primăriei Municipiului Bucureşti să nu pună pe ordinea de zi o propunere venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Reprezentanţii acestora afirmă că propunerea de concesionare „nu vizează doar un spaţiu fizic, adică Parcul Izvor”, ci „chiar dreptul fundamental la oraş, dreptul fundamental la un mediu sănătos”.
„Semnatarii susţin demersul Grupului de Iniţiativă Civică Parcul Izvor şi solicită ferm primarului general, Nicuşor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor. Deşi documentul este transmis în atenţia Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului Bucureşti, prin conducerea ei, şi Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorinţă complet sfidătoare la adresa comunităţii locale a unei companii private. Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri şi să reprezinte interesele comunităţii din Bucureşti”, se arată în scrisoarea publică transmisă, miercuri, de 21 de grupuri civice şi ONG-uri, printre care se numără ActiveWatch şi Centrul de Resurse pentru participare publică.
Potrivit semnatarilor, inițiativa pune în pericol accesul cetățenilor la parc.
„Festivalul Nostalgia a ţinut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni şi a lăsat în urmă un spaţiu dezolant, care încă nu şi-a revenit. Rolul autorităţii publice este să protejeze puţinele spaţii verzi pe care acest oraş le are, nu să le pună la dispoziţia unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. Ne aşteptăm ca grija primarului pentru spaţiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenţie a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă şi să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activităţile înşirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc”, au explicat semnatarii scrisorii.
În opinia lor, este „cinică” preocuparea firmei de a include un „hub de dezvoltare a ONGurilor”. „Ideea că un astfel de hub ar utiliza spaţiul public al bucureştenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de iniţiativă şi a organizaţiilor semnatare”, au subliniat sursele citate.
Conform acestora, Bucureştiul este un oraş care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depăşeşte deseori limitele admise şi cu spaţii verzi sub limita necesară pe cap de locuitor.
„Concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil”, au adăugat semnatarii scrisorii.
Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj–Napoca este cea care dorește concesionarea Parcului Izvor pe tot parcursul anului, potrivit scrisorii transmise consilierilor generali, relatează Hotnews.ro.
Conform documentului, compania face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea.