Prima pagină » Actualitate » Peste 600 de cetățeni ruși sunt suspectați de crime de război. Ucraina va trimite în judecată 80 de persoane suspecte

Peste 600 de cetățeni ruși sunt suspectați de crime de război. Ucraina va trimite în judecată 80 de persoane suspecte

Peste 600 de cetățeni ruși sunt suspectați de crime de război. Ucraina va trimite în judecată 80 de persoane suspecte

Procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, a declarat, marți, că Ucraina a identificat peste 600 de suspecți de crime de război și a început urmărirea penală a 80 dintre ei. Potrivit oficialului, pe lista suspecților se află înalți ofițeri și politicieni ruși.

Irina Venediktova s-a întâlnit la Haga cu omologul său de la Curtea Penală Internațională și cu alți oficiali pentru a discuta acuzațiile de crime de război. În cadrul conferinței de presă, aceasta a afirmat că lista suspecților cuprinde „militari cu grad înalt, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei”.

De asemenea, procurorul general al Ucrainei a precizat că Estonia, Letonia și Slovacia au decis să se alăture echipei internaționale de investigatori din Ucraina, care a fost inițiată în martie de Ucraina, Lituania și Polonia. Echipa a fost formată cu scopul de a facilita schimbul de informații și investigarea suspecților de crime de război și crime împotriva umanității.

Investigatorii internaționali lucrează în colaborare cu Curtea Penală Internațională (CPI), care a lansat propria investigație privind posibile crime de război în Ucraina. Ucraina nu este membră a CPI, dar cooperează cu această instanță, după ce a acceptat jurisdicția Curții în cazuri de crime de război comise pe teritoriul său în noiembrie 2013.

În acest context, CPI a trimis o echipă formată din 42 de investigatori, experți criminaliști și asistenți în Ucraina. Mai mult procurorul-șef Karim Khan a anunțat că „intenționează să deschidă un birou în Kiev”, pentru a-i ajuta pe investigatori, informează Reuters.

Irina Venediktova a declarat că sprijinul primit din afară este esențial pentru eforturile Ucrainei de a investiga toate posibilele crime de război: „Ar trebui să colectăm și să protejăm totul (dovezile n.r) cum trebuie. Trebuie să fie probe admise în orice instanță”.

De partea celalaltă, Rusia neagă faptul că acțiunile ei sunt îndreptate împotriva civililor sau că au loc crime de război în Ucraina. Încă de la începutul razboiului, oficialii de la Kremlin au numit invazia din Ucraina drept „operațiune militară specială”.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și