Peste 600 de șoferi prinși băuți la volan, obligați să petreacă o zi la morgă. Ce efecte a avut măsura implementată în Republica Moldova
Autoritățile din Republica Moldova au reușit să reducă semnificativ numărul cazurilor șoferilor care se urcau băuți la volan printr-o decizie inedită: obligația de a petrece o zi la morgă. Experiența, care poate fi traumatizantă, are rolul de a-l face pe șofer să înțeleagă că alcoolul la volan poate provoca accidente mortale.
Programul Drink and Drive a fost introdus în 2019 și are rezultate neașteptat de bune, numărul recidiviștilor, adică al șoferilor beți prinși a doua oară la volan după ce au fost la morgă, fiind foarte redus.
„Drink & Drive este un program probațional specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite privind conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice şi are drept scop prevenirea recidivei. Costul participării la program pentru un beneficiar este de 4 mii lei. Programul are o durată de circa 3 luni, este structurat în 12 sesiuni individuale și de grup. În cadrul sesiunilor, participanții la program vor fi antrenați în diverse activități, inclusiv de asistență la Centrul de Medicină Legală și în spitale. Primele sesiuni au început la Birourile de Probațiune din mun. Chișinău și Ungheni”, se arată pe pagina Ministerului de Justiție din Republica Moldova.
Astfel, potrivit legislației rutiere moldovene, dacă te-ai urcat beat la volan și te-a prins poliția, ești obligat să petreci o zi la morgă.
În plus, amenda rutieră, pe care nu o plăteau toți, a fost transformată în zile în folosul comunității.
„De la implementarea acestui program mai avem un singur caz de recidivă. Un caz din 600 de subiecți care au parcurs programul probațional și au ajuns să stea o zi la morgă” a declarat pentru Libertatea Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune din Moldova.