Autoritățile au înregistrat, de la deschiderea urnelor de vot, 722 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii. Totodată, au fost date 226 de sancțiuni contravenționale, dinte 112 de avertismente și 114 amenzi, în valoare de peste 126 de mii de lei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog, a anunțat că polițiștii fac cercetări și cu privire la 165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot.
Printre exemplele enumerate de oficialul MAI, se numără și cazul de la Ștefăneștii de Jos, unde un lider al partidului SOS România, condus de Diana Șoșoacă, este cercetat pentru mită electorală. „Polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea ilfoveană Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral. Polițiștii au descoperit în autoturismul bărbatului respectiv sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor”, a anunțat Dajbog.
În același timp, polițiștii prahoveni au fost sesizați cu privire la faptul că membra unui birou electoral al unei secții de votare a înmânat mai puține buletine de vot decât cele prevăzute, pentru un număr de 10 persoane.
La Craiova, polițiștii au fost sesizați prin intermediul numărului unic de urgențe 112 cu privire la faptul că un observator al unei formațiuni politice a fost lovit de reprezentanți ai altei formațiuni politice, pe o stradă din localitate, pe fondul unei discuții contradictorii spontane. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.
În județul Suceava, președinta secției de votare a sesizat faptul că din biroul electoral al secției face parte chiar fratele unuia dintre candidații la alegerile pentru Consiliul Local. Anterior, membrul respectiv a depus o declarație tipizată în care a precizat faptul că nu se află în nicio situație de incompatibilitate. După sesizarea de azi a președintei, bărbatul a făcut cerere de retragere din biroul electoral, motivând că a interpretat greșit prevederile legale care îi interziceau să facă parte din biroul electoral. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru fals în declarații.
Comisarul șef Monica Dajbog a mai anunțat că, în ceea ce privește persoanele aflate în arest preventiv, Inspectoratul General al Poliției Române a dispus măsurile necesare pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale. Până la acest moment 528 dintre persoanele reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.