Peste jumătate de tonă de produse alimentare, comercializate la tarabele de pe Transfăgărășan, retrase de la vânzare

Publicat: 14 07. 2021, 13:51
Foto: ANPC

O  jumătate de tonă de produse alimentare au fost retrase de la vânzare de la tarabele de pe Transfăgărășan. Comercianții care le vindeau pe marginea drumului au fost sancționați.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), inspectorii supraveghează în această perioadă nu doar litoralul, ci și diverse zone de munte, cu mare aflux de turiști.

Mai multe echipe din cadrul Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorului din Brașov, Alba și Sibiu au desfășurat mai multe controale în zona Transfăgărășan – Bâlea Lac.  Inspectorii au descoperit nereguli numeroase, dar și extrem de grave, unele dintre produse fiind susceptibile de a pune realmente în pericol sănătatea turiștilor.

Comisarii ANPC au aplicat nouă amenzi contravenționale, în valoare de 49.000 de lei, dar și două avertismente.

Totodată, au oprit definitiv de la comercializare jumătate de tonă de produse alimentare, în valoare de aproximativ 21.000 de lei.

Alimente ținute la temperaturi improprii

Printre abaterile constatate se numără comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite, utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate, nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare (temperatură neconformă, depozitare direct pe paviment sau în locuri neautorizate), precum și expunerea la vânzare a produselor alimentare la temperaturi de peste 30 C, fapt care aduce produsele în cauză într-o stare total improprie consumului.

Mai mult, inspectorii au remarcat expunerea la vânzare a produselor alimentare fără etichete sau cu etichete care nu prezentau elemente de identificare ale producătorului, importatorului sau termene de valabilitate, cu informări deficitare față de consumator (absența sursei de proveniență a produsului, a denumirii, prețului acestuia etc.), dar și prepararea unor produse alimentare în condiții improprii. Vânatul e, de multe ori, expus la vânzare fără documente de proveniență.

Campania de verificări începută în această zonă continuă și în zilele următoare.