Peste o sută de membri ai echipelor de intervenție de la Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov și instituții și companii partenere au derulat, marți, un exercițiu de gestionare a unei situații de urgență pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București (AIHCB). În scenariul simulat, un avion cu 200 de pasageri la bord a fost cuprins de flăcări chiar în aerogara din Otopeni.
Compania Națională Aeroporturi București (CANB) a organizat, marți, exercițiul „Gestionarea situației de urgență determinată de producerea unui accident aviatic la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București – incendiu la o aeronavă”, acțiune desfășurată în cooperare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov.
Simularea, care a durat fix o oră, a vizat intervenția după producerea unui incendiu în cala unei aeronave A330, care se afla în proces de decolare, cu 200 de pasageri la bord, conform oficialilor companiei.
„Exercițiul a urmărit atât verificarea capacității organizatorice proprii fiecărei forțe participante, cât și evaluarea modalităților de cooperare și de coordonare a măsurilor de intervenție specifice unui accident aviatic, în vederea salvării și protejării vieților omenești și bunurilor materiale”, a transmis purtătorul de cuvânt al CNAB, Theodor Postelnicu, la finalul exercițiului.
La acțiune au participat și echipaje din partea: UPU-SMURD București, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Poliția Transporturi AIHCB, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov, Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov, ROMATSA, HiSky Europe, Uplift Airport Services.
Potrivit companiei, exercițiul tactic nu a afectat traficul de pasageri pe AIHCB, care s-a derulat în condiții normale.
CNAB este principalul pol aviatic al României, care procesează aproximativ 75% din traficul aerian de pasageri, marfă şi poştă înregistrat la nivel naţional, prin cele două platforme aeroportuare de la Otopeni şi Băneasa.
Compania este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor, şi 20% din acțiuni deținute de Fondul Proprietatea.
Credit foto / video: Aeroporturi București