Peste un milion de pensionari trăiesc în sărăcie, cu doar 1.000 de lei pe lună
Aproape un sfert din cei peste 5 milioane de pensionari trăiesc în sărăcie și deprivare materială severă. Cu cei 1.000 de lei pe care îi primesc lunar peste 1,1 milioane de pensionari, din care o parte sunt banii din pensie, iar restul sumei vine din indemnizația socială, reușesc cu greu să achite facturile la gaze și energie electrică, să își asigure hrana zilnică și să își cumpere medicamentele de care au nevoie, în condițiile în care inflația a depășit 15%, iar prețurile la energie și la unele alimente au ajuns la niveluri record. Cei 1.000 de lei pe care îi primesc acoperă doar o treime din coșul minim pentru un trai decent.
Cei peste 5 milioane de pensionari au în medie o pensie lunară care depășește cu puțin 1.800 de lei, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.
Cea mai mare pensie medie este în județul Hunedoara – 2.350 lei, urmat de București – 2.245 lei și județul Brașov – 2.084 lei. Pensiile medii care au cea mai mică valoare, depășind cu puțin 1.400 de lei, sunt în județele Giurgiu și Vrancea. Mulți dintre pensionari au însă pensii care nu ajung nici la 1.000 de lei.
Orice persoană care, după ce s-a pensionat, primește lunar mai puțin de 1.000 de lei, ia în completare indemnizație social sau, cum s-a numit anterior, pensia socială minim garantată. Valoarea de 1.000 de lei pentru indemnizația social este stabilită pentru tot anul 2022.
În luna august au fost 1.147.273 de pensionari care au primit indemnizație socială, conform datelor de la Casa Națională de Pensii Publice.
Bucureștiul are cei mai mulți dintre pensionarii care trăiesc cu 1.000 de lei pe lună
Cei mai mulți pensionari care trăiesc cu 1.000 de lei pe lună sunt în Bucureşti – 48.245 și județele Suceava – 41.473, Dolj – 37.681, Iași – şi Prahova – 35.019.
Capitala este orașul extremelor, aici fiind și pensionarul care are cea mai mare pensie din România – 63.455 de lei brut. Mai mult, 8 din cele mai mari 10 pensii din România sunt încasate în București.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizației sociale a fost 374 de lei în luna august.
Pensionari din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Cluj au primit cele mai mari indemnizații sociale pentru a-și completa pensia și a ajunge la 1.000 de lei. În cazul acestora, indemnizația socială a fost aproape de valoarea pensiei.
Astfel, în județul Bistrița-Năsăud, sunt pensionari care au primit indemnizație socială de 433 de lei pentru a-și complete pensia de 567 de lei pe lună.
În județul Maramureș, cea mai mică pensie este de 572 de lei, sumă completată până la 1.000 de lei cu o indemnizație social fiind de 428 de lei.
În județul Cluj, pensia minimă este de 584 de lei, aceasta fiind completată cu o indemnizație socială de 416 lei.
În cazul pensionarilor agricultori, indemnizația socială medie a fost în august de 270 de lei.
Cea mai mare indemnizație socială plătită pentru ca pensionarii agricultori să ajungă la 1.000 de lei pe lună a fost în județele Ilfov – 386 de lei, Gorj – 351 de lei şi în Sectorul 2 din Bucureşti – 334 de lei.
Cei mai mulți pensionari agricultori care au nevoie de indemnizație social pentru a ajunge la 1.000 de lei pe lună sunt în județele Iași – 8.422, Dolj – 7.960 şi Botoșani – 7.918.
Indemnizația social pentru pensionari, o treime din coșul minim de consum
Cifre exacte despre valoarea coșului minim de consum nu au mai fost raportate oficial de mult timp, însă date dintr-un studiu al cercetătorilor de la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții (ICCV) şi Syndex România, citat și într-un raport din acest an al Avocatului Poporului, arată că valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură sau 4.417 lei pentru o familie de doi adulți.
Cu pensii de 1.000 de lei pe lună, cei 1,1 milioane de pensionari sunt în deprivare materială severă, care aduce și marginalizare socială.
Eurostat definește deprivarea materială severă ca fiind existența unor condiții de viață constrânse în mod drastic de lipsa de resurse, care fac ca o persoană să nu își poată permite cel puțin 4 din 9 elemente:
- să plătească o chirie sau facturile de întreținere;
- să plătească pentru încălzirea adecvată a locuinței;
- să se confrunte cu cheltuieli neașteptate;
- să mănânce carne, pește sau o proteină echivalentă o dată la două zile;
- săptămână de vacanță în afara locuinței;
- un automobil;
- mașină de spălat;
- un televizor color;
- un telefon.
CITEȘTE ȘI:
O țară din ce în ce mai bogată, dar cu oameni din ce în ce mai săraci