Odată cu sezonul cald, tarabele din piețe s-au umplut cu fructe și legume de sezon, pe care mulți le cumpără, fiind convinși că sunt o importantă sursă de vitamine. Din păcate, autoritățile au descoperit că majoritatea produselor conțin pesticide, periculoase pentru organism.
Primăvara este sezonul în care românii se duc în piețe pentru a achiziționa fructe și legume proaspete pentru efectele benefice pe care aceste produse le au asupra sănătății. Potrivit inspectorilor de la Agenția Fitosanitară, s-au găsit pesticide peste limita permisă la mărar, spanac, ceapă verde și mere.
Din toate probele făcute de la începutul anului și până acum, 27% aveau urme de pesticide, iar alte 14% aveau substanțe periculoase peste limită. Odată cu apariția trufandalelor în piețe s-au depistat tot mai multe alimente cu pesticide în primele cinci luni ale anului.
Autoritatea Națională Fitosanitară a descoperit 13 neconformități, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Depășiri de pesticide au fost găsite la mărar, ceapă verde, spanac și mere,
„La ceapă verde, s-a depistat o valoare de 1,54mg/kg, dar limita maximă este de 0,01. Da, sunt depășiri destul de mari. Urmează să intensificăm controalele pe probe de legume și verdețuri de sezon în perioada imediat următoare.” a declarat o reprezentantă a Autorității Naționale Fitosanitare.
În laboratoarele de stat se conduc puține teste în domeniul alimentar, doar 801 teste în domeniul alimentar, până la acest moment. În centrele private se testează mai mult.
„S-au descoperit pesticide peste limită la 14% dintre testele făcute, iar alte 27% conțineau reziduuri, însă în limita legală. În ultimul timp predomină acele substanțe chimice care împiedică formarea mucegaiului. Pentru roșii se folosește această substanță. Este un pesticid foarte periculos. Este chiar potențial cancerigen”, a declarat unul dintre specialiștii de la un centru de testare.
CITEȘTE ȘI: